Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel arbetsmiljö i sjukhusets operationssalar

Den usla arbetsmiljön på centraloperation på Gävle sjukhus har nu blivit ett fall för Arbetsmiljöverket.
Lokalerna är trånga, brandfarliga och har dålig elsäkerhet. Usla slangar gör dessutom att personalen andas in gaserna som används för att söva patienter.

Annons

Operationslokalerna i Gävle är gamla, slitna och omoderna och behöver byggas om. Det är alla överens om.
Förra året togs det också fram ett förslag på ett helt nytt operationshus i Gävle. En investering på flera hundra miljoner kronor som skulle innebära att både dagkirurgin i Sandviken och operationerna i Bollnäs skulle kunna flyttas till Gävle.
Men eftersom det är en så stor satsning fick politikerna kalla fötter och ville utreda frågan mer. I och med att den politiska ledningen i landstinget dessutom har bytts ut har frågan skjutits fram ytterligare.


Och nu har Vårdförbundets huvudskyddsombud fått nog av att vänta och anmält bristerna till Arbetsmiljöverket. Man har begärt att de ska besluta om ett föreläggande som tvingar arbetsgivaren att rätta till problemen.
– Vi vill att Arbetsmiljöverket ska göra en objektiv bedömning av riskerna i arbetsmiljön, säger huvudskyddsombudet Gunilla Melin.


Listan på problem är lång. En del av de mindre sakerna har arbetsgivaren redan åtgärdat eller så är det på gång. Men de allvarligaste kvarstår.* Hela centraloperation är en enda brandcell, det finns inga möjligheter att begränsa en eventuell brand. Det saknas sprinklersystem och det är dåligt med nödutgångar.
* Elsäkerheten är undermålig, jordfelsbrytare saknas och belysningen i våtrum är inte godkänd.
* Slangarna för narkosgaser är undermåliga, De har inget ordentligt fäste utan lossnar lätt. Det innebär att alla i operationssalen andas in de gaser som används för att söva patienterna.
* Många sladdar på golvet gör att det finns snubbelrisk. Det är trångt, med mycket apparater överallt vilket gör att det dessutom är svårt att städa.
Verksamhetschefen Lars-Åke Berndalen håller med om att bristerna är allvarliga och att de behöver åtgärdas.
Vissa saker – såsom bristerna i elsäkerhet – går också att ordna även om det kräver vissa ingrepp.


Men att få till fler brandceller till exempel kräver antingen ett nybygge eller en mycket omfattande ombyggnation. Och då måste det till politiska beslut.
– Det är stora ekonomiska och strategiska beslut och det är svårt att skynda på det, konstaterar Lars-Åke Berndalen.

Mer läsning

Annons