Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uselt radiosystem på bussarna

/
  • ”Radiosystemet är osäkert”. Ola Westman, fackklubbordförande för Swebus förare i Gävle är starkt kritisk efter biljettincidenten 12 augusti.

Busschaufförernas kommunikationsradiosystem är gammalt, undermåligt och ingen blev överraskad när en trasig radio ställde till bekymmer. Det konstaterar Ola Westman, fackklubbordförande för Swebus förare i Gävle. – Visst påverkar det tryggheten för förarna, säger han.

Annons

Alla busschaufförer som kör X-trafiks turer måste förlita sig på ett tio år gammalt kommunikationssystem. Ola Westman, klubbordförande för Swebus förare i Gävle, berättar att det har hänt att Ericssonanställda som åker med bussarna kommenterar det gamla systemet.

– De säger "Vad roligt att se sådant här i aktivt bruk, vi har det bara på museum".

Westberg konstaterar att det snarare är regel än undantag att den gamla komradion inte fungerar. Förarna har vant sig av vid att försöka använda den och de flesta har i stället med sig sin egen mobiltelefon.

– Våra förmän ringer oftast upp på mobiltelefonerna i stället för radion eftersom de vet att den är så dålig.

Arbetarbladet har tidigare berättat om Gösta Blom som, när han inte ville betala för sin bussbiljett, möttes av tre polisbilar och tvingades ut ur bussen. Att det var en trasig komradio, i kombination med att just den här föraren inte hade någon mobiltelefon, som orsakade larmet kom inte som någon överraskning för Ola Westman.

– Det var synd att det blev sådana konsekvenser för något som efteråt visade sig vara en enkel grej.

Facket brukar med jämna mellanrum påpeka att systemet inte är tillförlitligt men än så länge har det inte förändrat något.

– X-trafik tycker väl att det är för dyrt att byta ut det. De satsar i ett nytt biljettsystem nu och då påstår de att det inte finns pengar till något mer.

 

Hur påverkar det här förarnas arbetssituation?

 

– Visst påverkar det tryggheten. Man har med sig sin mobiltelefon, så är det ju.

Lars Björling, marknadschef på X-trafik som tillhandahåller radiosystemet, tycker inte att det är anmärkningsvärt dåligt.

– Det är ett system vi har haft i många år. Vi har konsulterat experter som säger att det här är ett säkert och tillförlitligt system. Som med alla kommunikationssystem finns det ju brister men i princip har vi täckning i det här området.

Det håller däremot inte Ola Westman med om.

– Tycker han så vore det roligt om han kom ner och provade i Gävle.

Mer läsning

Annons