Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usla lokaler till de äldsta

/
  • Vårdledaren Ingela Hammarberg berättar hur man bitit ihop och kämpat på trots de usla förhållandena för både patienter och personal. Man har ju vetat att man snart ska få flytta till bättre lokaler.
  • Kö till toaletten. Det är en vanlig syn på avdelning 11 på Gävle sjukhus. Uppemot 20 patienter delar på fyra toaletter och en dusch, När den enda duschen används blockeras dessutom en av toaletterna och då finns bara tre kvar.
  • Nästan alla patienter på avdelning 11 har antingen rullstol eller rullator. Men förutom att toaletterna är alldeles för få är de så trånga att man knappt kan ta sig in. De äldre kan därför tvingas gå på toaletten med öppen dörr.

Gävle sjukhus äldsta patienter vårdas i lokaler som för länge sedan är utdömda.
Ett 20-tal sjuka äldre får dela på en dusch och fyra trånga toaletter.
I över ett år har personalen blivit lovade en flytt – men nu har den blivit inställd.
– Vi är hemskt besvikna, säger sjuksköterskan Anette Strömbom.

Annons

När den geriatriska avdelningen 11 öppnades på Gävle sjukhus i februari förra året gjordes det i provisoriska lokaler. I en gammal vårdavdelning som sedan länge dömts ut både av arbetsmiljö- och vårdskäl.

Ventilationen är usel, det är trångt och omodernt och hygienförhållandena är under all kritik.

På avdelningen som har 16 vårdplatser – men som ofta vårdar så många som 20 svårt sjuka äldre – finns bara en enda dusch. Det finns inga toaletter på vårdsalarna i stället får patienterna dela på fyra trånga toaletter ute i korridoren.

– Värst är det på morgnarna. Då har det hänt att patienter kissat på sig för att det inte finns någon toalett ledig, säger sjuksköterskan Frida Sjöström.

Toaletterna är också så små att man ibland måste ha dörren öppen för att personalen ska kunna hjälpa till och då får patienten blotta sig för öppen ridå.

Risken för smittspridning är dessutom stor. Bland annat eftersom det bara finns ett sköljrum och att överbeläggningar gör att det alltid ligger patienter i korridorerna.

– Det är helt hopplösa lokaler, konstaterar överläkaren Ann-Marie Hedenskog.

Men tanken har hela tiden varit att avdelningen ska flytta.

Mödravården lämnade förra året infektionsklinikens hus på sjukhusområdet och flyttade till Södertull för att ge plats för avdelning 11. Tanken var att man skulle kunna flytta in i en av infektions gamla vårdavdelningar.

– Vi hade planerat allt i detalj och väntade bara på besked om när vi skulle få flytta, säger Ingela Hammarberg.

I stället fick de av en slump höra rykten om att barn- och ungdomspsykiatrin skulle få flytta in i stället, Rykten som de får några dagar sedan fick bekräftade.

– Det är upprörande att bra lokaler för inneliggande patienter ska användas som kontor samtidigt som de låter oss hålla till här, säger läkaren Ann-Marie Hedenskog.

Den förklaring personalen fick på ett möte i förra veckan är att det skulle bli för dyrt att rusta upp lokalerna. Men de har inte fått veta vad som ska hända nu. De är också upprörda över att politiker och chefer pratar mycket om att det ska satsas på geriatriken, men att det inte märks i praktiken.

– Det känns som om de har glömt bort oss, säger Anette Strömbom.

Mer läsning

Annons