Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbudet i Gävles skolmatsalar bantas: "Ett skämt"

/
  • William Söderlund och Christopher Vuori är inte nöjda med förändringen som kommunens nya avtal med Sodexo innebär. Efter jullovet är utbudet rejält nedbantat.

Ingen fil och flingor och nedbantade salladsbord i skolmatsalen – det mötte överraskade gymnasieelever efter jullovet.
En ny upphandling mellan Sodexo och Gävle kommun tvingar många elever att äta ute.

Annons

Fil, flingor, müsli, russin, socker och yoghurt har försvunnit från Gävles kommunala skolmatsalar – så också kycklingsalladen och söta drycker. Få gymnasieelever visste om att förändringen var på gång.

– De flesta hade ingen aning, men vi på elevrådet blev informerade dagen innan jullovet började att det här skulle ske. På ryktesväg har vi hört att det handlar om budgetnedskärning och att utbudet ska bli mer hälsosamt, berättar Christopher Vuori, elevrådets talman på Borgarskolan.

Trivs inte eleverna med den mat som serveras för dagen måste de leta sig till annan plats för att bli mätta – dyrt och knappast mer hälsosamt, konstaterar Christopher Vuori.

– Det här leder snarare till större hälsoproblem. Att alternativen försvinner gör att många elever går ut och äter i stället. Kanske blir det en pizza till lunch i stället.

På onsdag kommer det att serveras flingor i matsalen igen.

– Då är det cornflakespanerad Alaskafisk. De har ångade och mjuka cornflakes på fisken men vill inte servera fil med flingor, det är ett skämt, säger Christopher Vuori.

Just nu jobbar elevråden från stadens kommunala gymnasieskolor med planer på en protestlista mot Sodexo och kommunens nedbantning av matsalsutbudet.

Det är kommunledningskontoret som förhandlat fram upplägget med Sodexo. Arbetarbladet har inte nått ekonomichefen Germund Jonsson för en kommentar under måndagen.

Borgarskolans rektor Eva Hildebrand:

– Jag tycker vi har ganska många alternativ när det gäller varmrätter. Det är bättre att man äter lagad mat, fil och flingor räcker inte för en tonåring.

LÄS MER (INSÄNDARE): Varför tog ni bort vårt salladsbord i skolan?

Mer läsning

Annons