Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utförsäkrade uppmanas att gå med i a-kassan

Vid nyår förlorar drygt 170 personer i Gästrikland rätten till ersättning från sjukförsäkringen.

De har varit sjukskrivna så länge att de räknas som arbetslösa och får börja söka jobb sedan de gått ett introduktionsprogram på Arbetsförmedlingen.

Annons

Om de inte har rätt till a-kassa får de nöja sig med 223 kronor om dagen, den lägsta ersättning som arbetssökande kan få.

Under senare tid har Försäkringskassan kallat de berörda till möten för att informera om det nya läget.

Många av de sjukskrivna gick ur a-kassan när reglerna ändrades för några år sedan. För de som utförsäkras i januari gäller det att söka medlemskap i a-kassan senast 31 oktober. Annars tvingas de klara sig på den lägsta ersättningen för arbetssökande – 223 kronor om dagen.

De som är med i a-kassan får ersättning som baseras på inkomsten de hade innan de blev sjukskrivna – högst 680 kronor om dagen.

Hamnar i skarven

Många riskerar ändå att stå utan pengar i skarven mellan sjukförsäkring och aktivitetsstöd för arbetslösa.

– Ja, så kan det bli. Men vi kan inte säga hur många som hamnar i den situationen. A-kassorna har ju stora problem med att räkna fram rätt ersättning och betala ut ersättningen i tid, säger Kenneth Ifwer som räknar med att en del hamnar i kläm och tvingas söka socialbidrag.

Rekryterar

Arbetsförmedlingen i Gävle håller på att rekrytera personal som ska ta hand om de utförsäkrade.

Lars Ahlstrand, chef för Arbetsförmedlingen i Gästrikland och Norduppland, kan inte säga exakt hur många som anställs. Han tror det blir drygt en handfull och han ser gärna att de har erfarenhet av rehabilitering.

Introduktionsprogram

De utförsäkrade får gå ett introduktionsprogram på tolv veckor då de får hjälp av bland andra arbetsförmedlare, sjukgymnaster och psykologer.

– Målsättningen är att utveckla deras förutsättningar för arbete, säger Kenneth Nordstrand, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Mer läsning

Annons