Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska studenter kan bli skyldiga att betala

Regeringen föreslår att utländska studenter som pluggar i Sverige måste betala en avgift. Detta gäller studenter utanför Europa och kommer troligen att slå ganska hårt mot Högskolan i Gävle, som i dag har drygt 400 kinesiska studenter.

– Det här förslaget får vi i vårt knä och måste anpassa oss efter det, säger prorektor Svante Brunåker.

Annons

I går meddelade utbildningsdepartementet att de i budgeten för 2010 föreslår att utländska studenter som vill utbilda sig i Sverige ska betala en avgift. Men de studenter som kommer från EES-länderna, Europa, slipper denna avgift. Det gäller alltså studerande från till exempel Asien, Amerika och USA. Avgiften ska införas höstterminen 2011.

– Det har varit tal om det här tidigare och vi misstänkte att det skulle bli såhär, säger prorektor och utbildningschef Svante Brunåker vid Högskolan i Gävle.

I dag finns det ungefär 400 studerande från Kina på Högskolan. Antagligen blir det betydligt färre när den nya lagen träder i kraft.

– Det här kommer att drabba oss. Vi kan jämföra med Danmark som införde det och fick ett stort tapp på utländska studenter när avgifter infördes, säger Svante Brunåker.

Men hur mycket det drabbar Högskolan vill man inte kommentera ännu.

– Vi får räkna med färre kinesiska studenter. Vi har flera program med många utländska studenter, till exempel internationella kandidatprogrammet. Det kommer att bli tuffare för vissa program.

– Det kan vi inte säga nu, det måste vi räkna på. Att ta avgift innebär fler åtaganden för oss. Studenterna har antagligen andra förväntningar om de betalar för en utbildning.

Införandet av avgifter kommer att kombineras med ett stipendiesystem. Regeringen avser att återkomma med alla detaljer under en särskild proposition senare under hösten.

Mer läsning

Annons