Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredaren ägnade 20 timmar åt HiG:s Kinarekrytering

Högskolans externa utredare Anders Stening lade ner mindre än en halv arbetsvecka på utredningen om högskolans Kinarekrytering.


– Vi kan inte konstatera att det inte förekommit några oegentligheter, bara att Arbetarbladets uppgifter inte går att bekräfta, säger han.

Annons

Anders Stening på MAQS Law Firm är den jurist som Högskolan i Gävle anlitade för att reda ut en rad frågetecken kring högskolans Kinarekrytering. Hans biträdande jurist gjorde det mesta jobbet och skrev rapporten.

– Inte mer än 20 timmar eller så. Vi är nöjda med det vi fick fram, säger Anders Stening.

– Vi läste samarbetsavtalen, gjorde en översättning av delar av den kinesiska hemsidan, intervjuade alla som pekades ut i Arbetarbladets artiklar, andra anställda på högskolan och några kinesiska studenter. Det är framför allt det de berättar som ligger till grund för vår bedömning, tillsammans med det faktum att vi sett att inga transaktioner gjorts till högskolan och att vi bedömer högskolans information till studenterna som tydlig.

– Det var en rent formell bedömning. Det ankommer inte på en svensk myndighet att utreda en kinesisk organisation. Min uppgift var inte heller att granska vad de gjort i Kina utan att bedöma om Högskolan i Gävle har följt gällande regler och haft tillräcklig kontroll över sin antagningsprocess.

– Jo, men vi såg inget behov av det.

– Då hade vi hamnat i det där att granska en utländsk myndighet och det övergår mina befogenheter.

– Med utgångspunkt från de svar jag fått är en rimlig bedömning att det ser ut så här på universiteten i Kina och att det är dessa betalningar som det varit frågan om.

– Han har hjälpt till och förmedlat kontakter, informerat studenter, hjälpt till med biljetter och visum. Det har funnits vissa penningöverföringar, men jag har fått förklaringen att det inte är någon provision utan att han ersätts för utlägg han haft i samband med visumhanteringen.

Mer läsning

Annons