Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen om studentavgifter dröjer

Det dröjer åtminstone till efter midsommar innan högskolans utredning om de kinesiska studenternas avgifter blir klar.
– Jag kan inte utreda eventuell brottslighet i Kina, men det är intressant vilka kopplingar som finns mellan aktiviteter i Kina och personer på högskolan i Gävle, säger utredaren Anders Stening.

Annons

I maj avslöjade Arbetarbladet en stor härva kring rekryteringen av kinesiska studenter till Högskolan i Gävle, och pengar som studenter varit tvungna att betala inför avfärden till Sverige.

Högskolans hemsida på kinesiska har hänvisat intresserade studenter bland annat till en man i Peking som är bror till en lektor i Gävle. Andra studenter säger att de fått kontonummer att betala till av lektorns fru, som jobbar på internationella sekretariatet vid högskolan i Gävle.

Högskolan anlitade Anders Stening på advokatbyrån MAQS law firm för att reda ut vad det har förekommit för betalningar och vart pengarna har gått.

– Det kan tyckas att det går långsamt, men jag har varit upptagen med mycket annat samtidigt. Jag tog på mig uppdraget trots tidsbrist eftersom det inte finns så många andra som kan högskoleområdet som jag och samtidigt har den juridiska bakgrunden. Jag har bland annat utbildat poliser i förhörsteknik, säger Anders Stening.

Hittills har arbetet främst gått ut på att samla material och översätta högskolans kinesiska hemsida.

– Än så länge har jag inte hittat något som tyder på att högskolan i Gävle har varit medveten om något felaktigt, säger Anders Stening.

Men mycket arbete återstår. Inom kort kommer han att intervjua de två anställda som Arbetarbladet skrivit om. Utifrån de svar han får kommer han att bedöma om det behövs någon ytterligare granskning. Han kommer även att försöka få information direkt från studenter, men hur han ska gå till väga vet han inte än.

– Det vi vill veta är om någon, med eller utan koppling till högskolan i Gävle, har förmått studenter under falska förespeglingar att betala ovidkommande avgifter. Det får inte finnas minsta misstanke om att de betalat för att bli antagna eller att de har fått den uppfattningen. Om någon sagt att det här är betalning för att bli antagen, då är det bedrägeri och då ska vi förstås ingripa, säger Anders Stening.

Han hoppas kunna komma med ett svar till högskolan veckan efter midsommar.

Mer läsning

Annons