Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatt för inbrott två nätter i rad

/
  • Mona Renman och Helene Edel fick börja dagen med att städa efter tjuvarna.
  • Butiken ligger på Söder.
  • Det är tobaken som lockat vid båda tillfällena.
  • Första natten krossades rutan, andra krossades den provisoriska rutan i samma fönster.

För andra natten i rad har tobaks- och godisbutiken Mona på Hörnet utsatts för inbrott. Ägaren Mona Renman är övertygad om att det rör sig om samma tjuvar.
– Båda gångerna har de gått direkt på tobaken.

Annons

– Det känns här.

Mona Renman lägger handen på bröstet. På hyllor och golv ligger glassplitter. För andra morgonen i rad har hon och Helene Edel fått gå till jobbet och städa upp efter tjuvens framfart det första de gör.

– Det känns förjävligt, jag är gråtfärdig, säger Mona Renman.

Det första inbrottet skedde under natten mot söndag. Då fick tjuvarna med sig 30 till 40 paket cigaretter, till ett värde av mellan 50 och 59 kronor per paket. En ruta krossades och Mona Renman fick veckans enda sovmorgon lika krossad. Redan natten därpå, mot måndag, var det dags igen. Den här gången tog sig tjuven in genom den provisoriska rutan och verkar ha gått direkt på skåpet där snus förvaras. Trots att det låg bland annat trisslotter på flera ställen i butiken.

– Det måste vara samma personer som gjort det, säger Mona Renman.

På en övervakningsfilm syns nämligen både tjuven, bilen som använts och kumpanerna som väntar i den. Samma bil ska även ha varit inblandad i ett fall av bensinslangning på De Lavalgatan under natten mot måndag.

Mona Renman har drivit butiken i drygt ett år. Helene Edel jobbade där även innan och minns en liknande incident.

– Jag tror att det var våren 2014. Då var rutan i dörren krossad, säger hon.

– För mig som småföretagare är det här verkligen kännbart. Glasrutan kostar. Och på grund av polisens tekniska undersökning har jag hållit stängt under morgonen och förmiddagen. Det betyder att halva dagskassan är förlorad, och jag ligger efter med saker som bokföring, säger Mona Renman.

På butikens Facebook-sida "Mona På Hörnet" vädjar Mona Renman till sina kunder att tänka på sina lokala småbutiker. Hon skriver: "Stöd dem, handla där även om det kan kosta nån krona mer. Det kan vara deras framtida överlevnad. Annars kommer vi inom kort enbart bara ha stora gallerior och köpcentrum".

Nu funderar hon på att övernatta i butikslokalen.

– Jag har ett baseballträ bakom kassan och kanske kan låna en hund.

Mer läsning

Annons