Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Utsikten blir totalt förstörd”

/
  • Gröndalsängen utanför Bo Fägnells hus på Norrlandet ska bebyggas med tre villor. ”Jag hoppas och tror att politikerna är så förnuftiga att de inte tillåter tre hus här på ängen. De borde strida för att området ska bli naturskyddat och fortsatt tillgängligt för allmänheten i stället”, säger han.

Utsikten över den natursköna Gröndalsängen och havet var det som gjorde att Bo och Birgit Fägnell föll för sitt sommarhus på Norrlandet. Enligt den nya översiktsplanen för Norrlandet kan ängen bebyggas med tre villor.
– Då blir utsikten totalt förstörd, säger Bo Fägnell.

Annons

1988 köpte paret Fägnell det röda 50-talshuset på Sjöviksvägen i Gröndal på Norrlandet. Några år senare överlät de fastigheten till sina döttrar men Bo och Birgit har fortsatt att spendera den mesta av sin tid som pensionärer i huset. Nu planerar kommunen i sitt förslag till ny översiktsplan för tre nya villor på ängen precis utanför deras tomtgräns.

– Det är fullkomligt obegripligt för mig. Det är en så rik och fin natur med bland annat fasaner, en rävfamilj och en färskvattenkälla, säger Bo Fägnell.

Grannen Björn Möllebo håller med.

– Den här ängen är en av få fria ytor och oaser som finns kvar. Det är redan så tättbebyggt på Norrlandet, säger han.

Bo och Birgit Fägnell, deras döttrar och Gröndals stugförening har därför alla skrivit yttranden till kommunen där de bland annat påpekar att deras boendemiljö förstörs och värdet på fastigheten kan reduceras om villorna byggs och sjöutsikten försvinner. Området är det enda i översiktsplanen där kommunen skrivit in att den är medveten om att utsikten förstörs.

– Jag hoppas och tror att politikerna är så förnuftiga att de inte tillåter tre hus här på ängen. De borde strida för att området ska bli naturskyddat och fortsatt tillgängligt för allmänheten i stället, säger Bo Fägnell.

Om så inte blir fallet har stugföreningen bestämt sig för att kämpa in i det sista för att få gehör för sin sak. De är till och med beredda att driva ärendet vidare till regeringsrätten.

Mer läsning

Annons