Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utslagna telefoner hos 30.00 abonnenter

Telefonerna var utslagna hos 30 000 abonnenter i hela Gästrikland under mer än fyra timmar under fredagskvällen. Räddningstjänsten tillhörde de som påverkades av teleavbrottet och man uppmanade alla som behövde hjälp att vända sig direkt till sin närmaste station.

Annons

Teleproblemen som i går drabbade Gästrikland började vid 15.30. Både det fasta och mobila nätet berördes och orsaken var fel på elkraften.
– Kraftbolaget har haft två dippar i strömmen. Normalt har vi ett reservaggregat som går in, men nu har det ställts i något slags mellanläge där det varken tar emot el från nätet eller dieselaggregatet, berättade Christer Johansson, driftledare på Telia.
Både Telia-abonnenter och andra bolags abonnenter påverkades. Sammanlagt handlade det om ungefär 30 000 berörda hushåll.
Områden det var mest problem i var: 026 Gävle–Sandviken, 0290 Hofors–Storvik, 0297 Hamrånge–Ockelbo och 0291 Hedesunda–Österfärnebo.
Under tiden för avbrottet var det svårt att nå räddningstjänsten. Därför såg man till att bemanna alla deltidsstationer så att hjälpsökande kunde vända sig direkt till den lokala räddningstjänststationen.
– Alla trygghetslarm är ur funktion, det är störningar i de automatiska brandlarmen och vi har svårt att kommunicera mellan personalen, beskrev Kenneth Rosenqvist inre befäl på Gästrike räddningstjänst läget vid 19.15-tiden på fredagskvällen.
Några uppgifter om hur många besök stationerna har haft på grund av teleproblemen hade han inte fått in.
En knapp timme senare var dock felen åtgärdade och strömmen i gång igen.
– Nu ska allt vara tillbaka till det normala, sa Christer Johansson.

Mer läsning

Annons