Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingsstörd lurades på 700 000 av släkting

När en utvecklingsstörd Gävlebo i 80-årsåldern avled visade det sig att han inte på långa vägar hade så mycket pengar som arvtagarna hade väntat sig. Nu har en 68-årig släkting åtalats för att grov förskingring. Han misstänks ha tagit ut 697 079 kronor från den utvecklingsstördes konton.

Annons

68-åringen var inte utsedd till god man för släktingen, men hade informellt ändå blivit den som hjälpte till med hans ekonomi. Han var också bouppgivare vid bouppteckningen efter Gävlebon som avled 2007.

Polisutredningen har nu visat att 68-åringen under ett par år i början av 2000-talet ska ha gjort många stora uttag från Gävlebons konton. Det har skett dels som kontantuttag, men också som betalningar för kostnader som egentligen var 68-åringens eller hans företags.

Sammanlagt fattas det 697 079 kronor i dödsboet, enligt åtalet.

68-åringen har medgett att en del av de uttagen har gjorts, men nekar till att ha begått något brott.

– Han anser att det finns andra förklaringar till uttagen, säger åklagaren Tomas Sandström.

Enligt åtalet upphörde förskingringen i slutet av 2003. En förklaring till det kan vara att Gävlebon året efter fick en god man utsedd att sköta sin ekonomi.

Med i bevisningen finns även Gävlebons mammas testamente. I det skrev hon att sonen hade svårt att klara sig ensam, inte klarade att sköta betalningar och att hon ansåg att han var i behov av en god man.

Två andra vittnen är kallade till rättegången för att berätta att den utvecklingsstörde Gävlebon inte hade någon känsla för pengars värde. En av dem berättar också att den nu åtalade 68-åringen inte visade upp några som helst handlingar om släktingens ekonomi när bouppteckningen gjordes.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons