Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V hoppar inte av

/

Vänsterpartiet hoppar inte av samarbetet med S och MP i Gävle kommun. Det bestämde partiet på ett medlemsmöte i går kväll, trots att missnöjet är stort med omvårdnadsnämndens beslut om fler upphandlingar av gruppbostäder och hemtjänst.

– Det är ett skitbeslut, men vi är överens om att vi får ut mer av att fortsätta samarbeta än av att hoppa av, säger Björn Öberg, ordförande för Vänsterpartiet i Gävle.

Annons

Det uppstod stor turbulens inom Vänsterpartiet i samband med omvårdnadsnämndens beslut i förra veckan som innebär att ytterligare 30 procent av hemtjänsten samt 60 procent av gruppbostäderna för utvecklingsstörda ska konkurrensutsättas och troligen drivas av företag i stället för av kommunen. Beslutet drevs igenom trots att V, som ett av tre samarbetspartier, motsatte sig det.

– Vi känner oss svikna. Det är en förtroendekris som vi måste hantera, sade kommunalråd Marita Engström (V) till Arbetarbladet i fredags.

Sitta kvar eller inte

Vid sitt medlemsmöte i går kväll diskuterade Vänsterpartiets medlemmar om man kan sitta kvar i majoriteten när ett beslut som ligger så långt ifrån partiets grundläggande principer har fattats.

Enligt Björn Öberg finns det personer i partiet som tycker att det är ”mer problem än fördelar” med att samarbeta med S och MP. Trots det var det ingen av de omkring 30 partimedlemmarna som närvarade vid mötet som krävde att Vänsterpartiet skulle lämna majoritetsstyret i Gävle.

– Det blev en bra diskussion som slutade i att vi blev överens om att vi får ut mer av att samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet än att hoppa av, säger han.

Markerat ståndpunkt

Han påpekar att partiet redan för länge sedan har markerat sin ståndpunkt i frågan om fler upphandlingar och tror att ett beslut att hoppa av nu bara skulle leda till att man lämnar ”walk over”.

– Om vi stannar kvar ökar möjligheterna att påverka hur exempelvis upphandlingsunderlaget ska utformas, så att det blir bra villkor för personalen och höga krav på kvalitet, säger han.

Glad över beslutet

Maritha Johansson, V-ordförande i socialnämnden, är också glad för att mötet enades om att fortsätta samarbetet.

– Vi hade inte kunnat göra på något annat sätt. Det är ett problem med samarbetet i omvårdnadsnämnden men annars tycker jag att det fungerar bra. I socialnämnden samverkar vi verkligen och går inte ut i en enda fråga utan att vi är överens, säger hon.

Mer läsning

Annons