Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V kritiserar Lov-utredning: "Ger missvisande bild"

/

På måndag ska kommunfullmäktige i Gävle ta ställning till om Lov, valfrihet inom hemtjänsten, ska införas permanent.
Vänsterpartiet ifrågasätter nu utredningen bakom beslutet efter att flera intervjuer sorterats bort.
– Det ger en missvisande bild, säger Gin Akgul Hajo (V), kommunalråd i opposition.

Annons

Sommaren 2011 beslutade kommunfullmäktige i Gävle att lagen om valfrihetssystem, Lov, skulle införas på prov inom hemtjänsten under fyra år. Sedan dess har 18 privata företag bedrivit hemtjänst i kommunen. I dagsläget finns det tolv privata hemtjänstutförare i kommunen.

Försöket sjösattes i april 2012 och nu är försöksperioden slut. En oenig kommunstyrelse sa nyligen ja till att permanenta verksamheten. Alliansen och det rasistiska partiet SD röstade ja medan S, MP och V reserverade sig mot beslutet.

LÄS MER: Kommunstyrelsen sa ja till Lov inom hemtjänsten

Gin Akgul Hajo (V), kommunalråd i opposition, är kritisk mot den utredning som gjorts efter provperioden på fyra år.

Hon menar att intervjuerna som gjorts med de inblandade fackförbunden Kommunal, Saco, Vårdförbundet och Vision, tagits bort ur utredningen.

I intervjuerna framkommer bilden av att den privatanställda hemtjänstpersonalen känner rädsla för repressalier vid påtalande av brister och sjukdom. Dessutom framställs stressnivån som högre än i den kommunala verksamheten.

– Sjukskrivningstalen är högre och vissa av de privata aktörerna har inte kollektivavtal. Dessutom har de flesta även för få brukare vilket gör att de inte kan ge personalen rätt till heltid, vilket den kommunala hemtjänsten gör, säger Gin Akgul Hajo.

LÄS MER: Camilla prisar valfrihet för äldre

Hon menar att personalens röster inte kommer fram i utredningen eftersom intervjuerna valts bort.

– Intervjuerna var så negativa att det verkar som att man inte vill ha med dem i utredningen. Varför är en fråga som Vänsterpartiet ska ställa på måndag till ordföranden för omvårdnadsnämnden.

Vem tog initiativ till att ta bort intervjuerna tror du?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi kommer att lyfta den här frågan på kommunfullmäktiges sammanträde, säger Gin Akgul Hajo.

Hon hävdar att underlaget inte är komplett på grund av de uteslutna intervjuerna. Enligt Gin Akgul Hajo kommer Miljöpartiet och Socialdemokraterna att yrka på återremiss i kommunfullmäktige medan Vänsterpartiet yrkar på avslag till förslaget.

– Arbetarnas röst är inte viktig, det är så jag tolkar detta. Man får en missvisande bild av utredningens resultat eftersom underlaget inte är komplett utan intervjuerna, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) har å sin sida hävdat att Lov är viktigt för att valfrihet och småföretagande i kommunen.

– Kundperspektivet, vi behöver bli bättre på att ge personer möjlighet att fatta beslut som gäller dem själva. Det andra är företagsperspektivet. Genom det här får vi fram små företag som ofta drivs av kvinnor, sa hon till Arbetarbladet tidigare i veckan.

LÄS MER: Konkurrens inom hemtjänsten pressar anställda

Mer läsning

Annons