Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-frågan på Norrlandet ska utredas ytterligare

Frågan om kommunalt vatten och avlopp på Norrlandet är svårlöst. Kommunen har nu tillsatt en ny utredning för att hitta den bästa lösningen på den yttre delen mellan Bönan och Harkskär.
– Vi ska försöka hitta optimala lösningar för att hålla kostnaden nere, säger planeringschef Göran Berfenstam.

Annons

I augusti 2007 beslutade kommunfullmäktige att kommunalt vatten och avlopp skulle byggas ut på hela Norrlandet ända ut till Harkskär, trots att det beräknas kosta omkring 270 miljoner kronor. Många av Norrlandetborna ville gärna ha kommunalt VA, men många har varit upprörda över att kommunen tänker låta de boende själva stå för kostnaden.

VA-frågan har sedan utretts parallellt med arbetet med den nya översiktsplanen för Norrlandet, där 400–750 nya bostäder har föreslagits fram till år 2030.

Vatten- och avloppsutredningen är nu i princip klar, men nu har kommunen godkänt att en extra utredning görs på sträckan Utvalnäs-Harkskär.

– Sträckan utanför Bönan är den dyraste och vi vill komplettera underlaget från tidigare för att hitta optimala lösningar, säger Göran Berfenstam.

Utredningen beräknas vara klar i slutet av maj.

Enligt planarkitekt Sten Hammar är den reviderade översiktsplanen för Norrlandet i princip klar. Den ska dock inte ställas ut förrän i höst.

– Vi vill kunna berätta vad en kommunal vatten- och avloppsanslutning skulle kosta för de boende, säger han.

Mer läsning

Annons