Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinering mot vanlig influensa får vänta

Massvaccineringen mot svininfluensan försenar vaccineringen mot den vanliga säsongsinfluensan.

Forskarna håller just nu på och undersöker om de båda vaccinen kan kombineras.

Annons

Landstinget Gävleborg väntar in de resultaten innan man tar beslut om hur man ska göra med den årliga vaccineringen mot den vanliga influensan.

En vaccinering som främst riktar sig till äldre och kroniskt sjuka. Varje år dör nämligen uppemot 1 000 svenskar i influensa, de flesta av dem äldre.

 

Men i år kan de få vänta på sitt vaccin. Om det alls kommer att kunna ges.

– Beroende på vad studien visar så kanske vi kan ge säsongsinfluensavaccinet i samband med att vi ger den andra dosen av vaccinet mot den nya influensan, men det vet vi inte än, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

 

Och eftersom alla ska få den första dosen av svininfluensavaccinet innan den andra ges så kan det alltså dröja. Undantaget är riskgrupperna som kommer att vaccineras snabbare.

Men för de äldre som inte tillhör någon riskgrupp kan väntan alltså bli lång, de tillhör nämligen den grupp som kommer att få svininfluensavaccinet sist.
Inte lika viktigt?

Men en tröst är att det i år kanske inte är lika viktigt som tidigare att vaccinera sig mot just den vanliga säsongsinfluensan.

– Erfarenheten visar att när den nya influensan slår till så tar den över nästan helt. Då försvinner nästan den vanliga influensan, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons