Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccineringen snabbas inte på

Trots att det för de flesta räcker med bara en dos svininfluensavaccin påskyndas inte vaccineringen i Gävleborg.

I stället för att börja med 20–29-åringarna redan i nästa vecka får de barn och riskgrupper som ännu inte hunnit vaccinera sig en ny chans.

Då kan även barnens föräldrar få sprutan.

Annons

Det var i förra veckan som beskedet kom från Läkemedelsverket att det för de allra flesta av oss räcker med en spruta med svininfluensavaccin istället för två som man tidigare har trott. Detta sedan det visat sig att en dos ger ett tillräckligt gott skydd, uppemot 95 procent enligt vissa studier.

Det innebär att många av de personer som tillhör riskgrupperna, och som i nästa vecka skulle ha fått sin andra dos, inte längre behöver den.

Undantaget är personer som har immunbrist, njursvikt eller leversvikt.

– Det är bara en mycket liten del av riskgrupperna, de allra flesta behöver inte en andra dos, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Även barn under 13 år, som bara fått en halv dos, behöver få den andra halvan.

Men trots att det alltså är betydligt färre som behöver få dos två i nästa vecka tidigareläggs inte vaccineringen av resten av befolkningen.

20–29-åringarna, som är först ut av den vuxna befolkningen, får sitt vaccin först i vecka 48, precis som tidigare planerat. De tider som finns i informationsbroschyren som landstinget skickat ut gäller alltså än.

Samtidigt vill landstinget att de vaccindoser man har inte ska bli liggande och därför erbjuds de barn (3-19 år), gravida och riskgrupper som ännu inte vaccinerats att göra det i nästa vecka.

– De får ytterligare en vecka på sig, det blir ett extra uppsamlingsheat för de som ännu inte hunnit komma, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

Nytt är att även föräldrarna till barnen då kan få sin spruta samtidigt. Men det betyder inte att det är fritt fram för alla föräldrar att få vaccin. Det gäller bara de vars barn ännu inte vaccinerats.

– Det finns ingen absolut rättvisa i det här och det får man acceptera. Det viktiga är att vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt, säger Signar Mäkitalo.

Hittills har var fjärde gävleborgare vaccinerats, totalt över 70 000 personer. Och intresset för att skydda sig tycks vara stort. Av de som hittills erbjudits vaccin har 75-80 procent vaccinerats.

Mer läsning

Annons