Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände med vårt parti?

/
  • Vilsna men hoppfulla. De fyra seniorerna Ing-Marie Hansson, Ingrid Andersson, Lennart Wiberg och Åke Holmgren känner inte riktigt igen sig i dagens socialdemokrati. Men de tror på ungdomen.

De fyra pensionärerna är besvikna. Främst över valresultatet. Deras parti har halkat ned till det lägsta valresultatet sedan 1914. Nu är frågan: vad hände egentligen med socialdemokratin?

Annons

Ing-Marie Hansson, 77 år, Ingrid Andersson, 81, Lennart Wiberg, 87, och Åke Holmgren, 86, har varit socialdemokrater sedan de röstade för första gången.

– Jag är född in i partiet. Det fanns inget annat, säger Ing-Marie Hansson.

Ingrid Andersson kom till Gävle som 14-åring då hon började arbeta som hembiträde ”hos lite bättre folk”.

– Det fanns ingenting annat än socialdemokratin för mig som kommer underifrån, förklarar hon.

Känner inte igen sig

Lennart Wiberg började sin yrkeskarriär på brädgården i Skutskär och Åke Holmgren arbetade på maskintillverkaren Atsa i Gävle. Alla fyra betraktar sig som den generation som tillsammans med sina föräldrar byggde välfärdslandet Sverige.

Känner ni igen er i partiet i dag?

– Nej, inte riktigt. Jag förstår ju att det är en annan tid nu och att de som sitter i riksdagen inte har den uppväxten som jag har, säger Ingrid Andersson.

Hon tystnar ett tag och lägger till:

– Vi har jobbat för fullt för att de ska ha det så bra som de har det. Det har blivit en annan klass på dem som sitter i riksdagen i dag.

Åke Holmgren säger att han fortfarande tror på socialdemokratin.

– Men vi möts av ett helt annat samhälle nu. Vinster är det viktigaste. Det är ett system där var och en ska bli företagare.

Den före detta Pappersordföranden Lennart Wiberg säger att han är skeptisk.

– Nej, jag känner inte igen mig i partiet, säger han.

Han tror att en av anledningarna till att partiet har haft svårt att locka väljare kan vara att den politiska diskussionen saknas på dagens arbetsplatser.

– Förr pratade vi alltid om politik och samhällsfrågor när vi satt på trappen utanför brädgården. Då umgicks vi på ett annat sätt. Så tror jag inte att det är i dag.

De fyra är dock hoppfulla inför framtiden, och särskilt gäller det dagens ungdomar.

– Ungdomarna är mycket mer engagerade i internationella frågor än vi äldre, säger Ing-Marie Hansson.

Det fanns en vision

Ing-Marie Hansson menar att det var folkrörelseorganisationerna som tillsammans med det Socialdemokratiska partiet skapade välfärdslandet. Folkrörelserna som fackföreningarna och studieförbunden. Men även folkrörelseföretagen som Konsum, sparbankerna, bostadsbolagen och Folksam.

– Det fanns en vision. Allt hängde ihop runt alla människor. Den berättelsen tror jag inte dagens väljare förstår. Jag tror att vi måste samarbeta mer, vi måste samtala med varandra.

Ingrid Andersson är självkritisk.

– Vi har varit dåliga på att berätta vår historia. Varför vi blev Socialdemokrater. Jag har det mycket bättre i dag än vad mina föräldrar hade det. Men det finns fortfarande fattiga barn i vårt samhälle.

Men vad är viktigast för partiets framtid, ideologin eller makten?

De fyra socialdemokraterna är helt eniga i denna fråga.

– Ideologin, svarar de samstämmigt.

– Ideologin är livsnerven, populism går bort, förklarar Åke Holmgren.

Mer läsning

Annons