Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väder och politik i vägen för riktig is i Hagaström

/
  • I över trettio år har Hagaström arbetat för att få konstfrusen is.
  • De allra minsta tar sina första stapplande skridskoskär på rinken.
  • Theodor Hansen Östlund är sex år och tycker det är jättekul att åka på långa rör.
  • Lilla ungdomsgruppen tränas den här kvällen av Ida Hallberg och Gustav Arnell.

Varken vädrets makter eller de politiska krafterna är nådiga mot skridskoentusiasterna i Hagaström. Men deras entusiasm är alltjämt obruten.

Annons

Det är måndag kväll i Hagaström. Pelle Hallberg är först på plats och blickar ut över skridskobanan som ligger sällsynt blank och fin. Snart tumlar alla in till kvällens övningar. Skridskoskolan i hockeyrinken samlar ett trettiotal barn med föräldrar. I den rektangulära isytan bredvid är det klubba och puck som gäller och på stora banan tränas minsta ungdomsgruppen av Ida Hallberg och Gustav Arnell.

– Så här ser det ut varje kväll ungefär och vissa helger kan det vara uppemot tusen barn och vuxna här, säger Pelle Hallberg och tillägger:

– När det finns is vill säga.

De senaste två vintrarna har varit eländiga, nio ispass följdes av sju i fjol och årets säsong började inte lovande, nästan sensommartemperaturer och knoppande grönt när julen stod för dörren.

Men så kom allt på en gång, både kyla och snö. Pelle Hallberg uppskattar att föreningens isskapande eldsjälar lägger ungefär 500 timmar på att få fram ett åkbart underlag. Dagar och nätter.

Ojämnheterna i marken innebär att isen är nästan en halv meter tjock på vissa ställen.

– Nu har vi haft is i en vecka. Det är underbart. Men jag är orolig för de kommande väderprognoserna.

I över trettio år har Hagaströms SK arbetat för att få konstfruset och så nära som man var under 2015 har man aldrig varit. Till och med andra idrottsföreningar tyckte vid ett möte att det var Hagaströms tur. Det tyckte också Alliansen som i sitt första budgetförslag hade konstfruset i Hagaström som ett vallöfte.

Men väl vid makten med stöd av Sverigedemokraterna var isen den enda punkt som ströks. Ändå bor kommunstyrelsens nya ordförande Inger Sawela Källgren, M, bara några stenkast bort. Annars är det hennes partikamrat Kenneth Bognesand som ivrigast drivit frågan, men han har nu lämnat sina politiska uppdrag.

Nävar torde ha knutits i fickorna runt isovalen, men Pelle Hallberg vill inte lägga sig i det politiska, han är obotlig optimist.

– Det jag hoppas på nu är en riktig utredning och en post i budgeten före 2018. Gävle behöver en konstfrusen isyta av den här storleken och sedan är det upp till kommunen att bestämma var den ska ligga. Gavlevallen, Strömvallen kanske…?, men enklast vore ju här där vi har en upparbetad verksamhet och en sådan stark ideell kraft.

Han tror att 20 miljoner kronor skulle räcka till investeringen att få konstfruset i Hagaströms alla tre isytor. Då skulle också en konstgräsplan ingå. Driftskostnaderna kan klubben dra in. Ett årskort, ungefär som i Kungsberget eller Fjärran Höjder. Dessutom en slant för att ha bilen på parkeringen.

– Hundratals familjer är här för skridskon. Sedan har vi rinkbandyn och hockeyn. Det skulle kunna bli ordentligt med pengar som skulle räcka till driftskostnaderna som alla annars är så rädda för.

Hagaström har stolta traditioner. Bosse König tävlade vid OS i Albertville 1992 och på senare år har Johanna Östlund representerat klubben på världsnivå. I dag knackar flera åkare på dörren till de yngre landslagen.

– Med konstfruset skulle vi kunna garantera is från 1 december till 10 mars. Det skulle öppna för en större bredd, flera barn och unga, och toppen skulle få drägliga möjligheter att kunna konkurrera. Som det är nu tränar våra elitåkare elva månader på barmark och en månad på is, säger Pelle Hallberg innan han kliver in i hockeyrinken för att hjälpa till med träningen för de allra minsta.

Stundens glädje på isen överskuggade det faktum att kvicksilvret steg rejält morgonen därpå. Isen började svettas och så var det åter kört. Nu hoppas Pelle Hallberg att det ska gå att åka igen om en vecka.

– Det blir till att leta lediga tider på Gavlerinken och Jernvallen och massstart-SM som vi skulle arrangera i slutet av februari har vi tvingats tacka nej till, säger han.

Tydligare än så här kan behovet av konstfrusen is knappast illustreras.

Mer läsning

Annons