Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar man verkligen slå till på ett hus nu?

/
  • Intresserad men försiktig. Finanskrisen har fått Urban Andersson att vara noggrann när han planerar sitt husköp.

Oron på finansmarknaden börjar sprida sig till de som köper hus och lägenheter också i Gästrikland.
– Vi har märkt en viss avmattning under den senaste månaden, säger Anna-Lena Gustavsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Gävle.

Annons

Finanskrisen gör att bostadsspekulanten Urban Andersson tänker till lite extra inför det kommande köpet.
– Vissa objekt går bort helt, säger han.
Urban var en av spekulanterna när Anna-Lena Gustavsson höll visning av ett radhus i Sätra i går.
Han och hans sambo vill ha en ny bostad. Men inte till vilket pris som helst, och den finansiella krisen gör att de är noggranna när de undersöker bostadsmarknaden.
Urban Andersson känner sig osäker på prisbilden.
– Vi har kikat på en del bostäder under den sista tiden. Om det inte blir något köp i de fallen kanske vi tar en paus och avvaktar, säger han.
Paret har lånelöfte, men det är inte lika lätt som tidigare att fatta beslut om huruvida räntan ska låsas och för hur lång tid.Under den halvtimmes långa visningen i går kom ytterligare en familj. Rosita Pöllä har med sig två barn och säger att hon inte känner sig särskilt orolig över den svajande marknaden.
– Det är klart att man lyssnar på rappporterna, men jag tänker inte så mycket på det. Jag behöver en bostad nu, det är bara så.
Och än så länge ökar priserna på både villor och bostadsrätter, visar statistiken.
På fredagen presenterade Mäklarstatistik de senaste siffrorna:
I hela riket sjönk priserna på bostadsrätter med fem procent medan priserna på villor ökade med två procent under perioden juli till och med september.
I Gävle steg priserna på bostadsrätter med åtta procent och på villor med fem procent.
I hela länet steg priserna med elva respektive fem procent.
– Det stämmer ganska bra med läget nu också. Vi ser fortsatt prisutveckling på framförallt attraktiva villor och större lägenheter, säger Per Larsson, mäklare på Husman och Hagberg i Gävle.
– Vi har fortfarande budgivning. Men det varierar mycket mellan olika objekt, säger Anna-Lena Gustavsson och konstaterar att läge, standard och utgångspris har fått allt större betydelse för hur lätt det är att sälja.
Efter sommaren har utbudet på lediga bostäder ökat.
Anna-Lena Gustavsson tycker dock inte att det blivit färre husaffärer. Däremot har hon märkt att bankerna blivit tuffare och kräver att de som söker bolån har större marginaler än tidigare.
Tidigare backade bankerna upp med tillfällig finansiering i väntan på att köparna säljer bostaden som de flyttar ifrån. Nu signalerar bankerna att de som byter bostad ska kunna visa att de kan sälja innan de tecknar kontrakt på den nya bostaden.

Mer läsning

Annons