Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägbula framför infarten till akuten

/
  • irritation hos ambulanspersonalen. Det är det här upphöjda övergångsstället som skapar irritation hos ambulanspersonalen. Strax innan akutintaget dit ambulanserna åker i skytteltrafik hela dagarna har landstinget låtit bygga ett farthinder. ”Vi förstår att syftet är gott men det ställer till det för oss. Patienter kan tillfogas smärta och i värsta fall skada”, säger Torbjörn Eriksson som är enhetschef för ambulansen i Gävle.

När skadade patienter förs till sjukhus är det viktigt att resan blir så skonsam som möjligt.

Men i Gävle har landstinget låtit bygga en ny vägbula – precis före infarten till akuten.

– Det är direkt olämpligt, säger ambulanschefen Torbjörn Eriksson.

Annons

Landstinget har satsat omkring 15 miljoner kronor för att göra det lättare att sig till Gävle sjukhus med både bil och buss.

Bland annat har en ny busshållplats byggts och en hiss och gångväg från parkeringen upp till sjukhusentrén.

Men för ambulanserna har det blivit besvärligare.

Strax före ambulansinfarten till akuten har man gjort en upphöjning i vägbanan. Tanken är mycket god – den ska fungera som farthinder och göra det säkrare att gå över övergångsstället.

Ta bort – eller gör bulan lägre

Men den ställer också till problem.

– För oss är det inte alls bra. Ambulanser har ofta bråttom och missar man att sakta ned farten tillräckligt riskerar patienten att komma till skada, säger Torbjörn Eriksson som är enhetschef på ambulansen i Gävle.

För patienter med frakturer kan minsta ojämnhet i vägen innebära stor smärta och för ryggskadade patienter kan ett gupp i värsta fall förvärra skadan.

Vägbulan har skapat mycket irritation bland ambulansförarna och Torbjörn Eriksson skulle helst se att den tas bort – alternativt att den görs lägre. Men det är inte aktuellt enligt Rolf Nord på landstingets fastighetsförvaltning X-fastigheter.

– Vi förstår att det här inte är det ideala för ambulansen men vi har valt att prioritera säkerheten för den strida ström av patienter som går från parkeringen till sjukhuset.

Borde lära sig sakta ner

Han tycker också att det inte borde vara så svårt för ambulanspersonalen att lära sig att sakta ned inför upphöjningen som enligt honom inte är särskilt hög.

– Vi förstår att man vill göra det säkert för dem som går och det vill vi också. Men man önskar att det hade gått att göra på ett bättre sätt, säger Torbjörn Eriksson.

Mer läsning

Annons