Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägbygget i Valbo försenat

Vägarbetet som orsakar långa köer på E16 förbi Valbo köpcentrum är försenat.
I mitten på september beräknas det vara klart.

Annons

– Det är en trafiktät plats och vissa tider på dygnen blir det väldigt långa köer. Det kan röra sig om två till tre kilometer, säger Mikael Andersen Storm, delprojektledare på Trafikverket.

Det är Trafikverket som bygger ett grundvattenskydd som ska hindra att olja eller andra föroreningar rinner ner i Gävlebornas dricksvattentäkt Gävle-Valboåsen vid exempelvis en trafikolycka.

Projektet som beräknas kosta cirka 25 miljoner kronor har planerats för att ske så effektivt som möjligt. Personalen jobbar i två skift, sju dagar i veckan.

Helst skulle bygget ha avslutats innan pendlingstrafiken kom i gång efter sommaren men av flera anledningar har tidplanen spruckit.

När grävningarna inleddes hittades rester av en gammal bensinmack, som lades ner 1962, i marken mitt emot Jennys hund och katt. Fyra cisterner som förutom vatten innehöll rester av bensin, diesel och eldningsolja grävdes fram.

– Enligt våra dokument skulle marken ha varit sanerad. Det tog några dagar att få bort de här cisternerna speciellt med tanke på att vi var inom en vattentäkt så var vi extra försiktiga, säger Mikael Andersen Storm.

Den regniga sommaren har också bidragit till att projektet dragit ut på tiden eftersom markduken inte kan läggas när marken är blöt.

Ett annat problem har varit att folk inte respekterar hastighetsbegränsningarna.

– Vi gjorde en mätning här ute en dag och den högsta hastigheten vi uppmätte var på 94 kilometer i timmen på 50-sträckan, pratandes i mobilen, säger Mikael Andersen Storm.

Nu är projektet inne i slutskedet och Mikael Andersen Storm räknar med att det ska vara klart om cirka två veckor.

Mer läsning

Annons