Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vägen är livsfarlig"

/

Djupa gropar och drivor med sten mitt i körbanan har gjort Axmarbyvägen till en farlig färdsträcka. Efter en vecka utan vare sig varningsskyltar eller avspärrningar har Åsa Lorestig fått nog.

Annons

Vägen från Axmartavlan och vidare heter Jungfrukustvägen, men det känns långt till jungfrulig mark när man åker efter vägen.

– Den är livsfarlig. Vår bil fick två stenar rakt i vindrutan; det blev två hål genom glaset. Jag har ringt Trafikverket flera gånger, och det enda de kunde säga var att jag skulle göra en skadeanmälan, säger Åsa Lorestig, som bor i Axmarby.

I byn talas det om många tillbud som inträffat efter vägen. En spoiler på en bil slets av, en annan fick en smäll upp i bilens underrede, och är inlämnad på verkstad, en konstnär som var på väg med släpvagn till en utställning i Axmarbruk fick sitt verk förstört när vagnen smällde ner i ett väghål.

Vägens beskaffenhet beror på att Trafikverket anlitade NCC för att åtgärda knölar i asfalten. Genom att gräva bort kullarna, så blev det stora gropar som fylldes med sten, inte grus. I det skicket lämnades sedan vägen i drygt tio dagar.

– Inte ens en skylt sattes upp. Bilarna hade inte en chans att bromsa in förrän det small. Motorcyklister hade kunnat köra ihjäl sig, och det är oacceptabelt att bara lämna vägen i det skicket inför den långhelg som nu varit, säger Åsa Lorestig.

Först under torsdag eftermiddag började det hända saker. Då skickade NCC ut både varningsskyltar och ett par man med spadar.

– Det kommer snart en asfaltbil, och skyltar har vi satt upp, förklarade de.

Göran Björk är platschef på NCC i Gävle, och han kan bara säga att allt är ett missförstånd.

– Det har varit mycket att göra, och självklart skulle det satts upp skyltar efter ingreppen efter vägen, men det blev som sagt ett missförstånd, säger han.

Björk säger också att han fick ett samtal från Trafikverket i onsdags, om att vägen måste göras i ordning.

– Jag hade sett till att det blivit gjort ändå, men nu är asfaltsbil på väg, säger han.

Mer läsning

Annons