Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaken lärare fick kommunen att ändra uppgifter om HIV

Läraren Marika Löf blev förvånad när hon läste att HIV-viruset kan spridas via vattenpipa och ifrågasatte källan.

– Jag tycker att man ska ge saklig information som stämmer till eleverna. År 2009 borde vi veta hur HIV sprids, säger hon.

Nu har Johnny Gustavsson, tobak - och drogsamordnare i Gävle, tagit tillbaka de felaktiga uppgifterna.

Annons

För två veckor sedan fick Marika Löf, lärare i livskunskap vid IV-programmet på Polhemsskolan ett mejl från Johnny Gustavsson, tobak - och drogsamordnare i Gävle. Han skrev att "vattenpipsrökning kan orsaka spridning av streptokockinfektioner, HIV, hepatit, TBC och herpes via munstycket".

– Man ville att skolan skulle informera föräldrarna om riskerna med att röka vattenpipa. Men jag tycker att det inte är okej att ge information som inte ens stämmer, säger Marika Löf.

Källan till uppgifterna är sökmotorn Wikipedia och Susanna Holm, läkare vid lungmottagningen på universitetssjukhuset i Malmö.

– Det finns inget vetenskapligt belägg för detta. Jag har pratat med socialstyrelsen och smittskyddsenheten, säger Marika Löf.

Nu har Johnny Gustavsson reviderat uppgifterna. HIV kan inte smittas via vattenpipa.

– Det känns jättebra att uppgifterna dras tillbaka. Det är många elever hos oss som röker vattenpipa. Jag vill ge saklig information till dem, säger Marika Löf.

Johnny Gustavsson säger att han fick idén om utskicket från en annan kommun och att han inte ändrade i faktarutan, där det står att hiv kan spridas via vattenpipa.

– Jag tog förgivet att en läkare har större kunskaper än vad jag har. Informationen har inte nått så många föräldrar ännu, säger han.

Mer läsning

Annons