Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbolärarens Facebook-inlägg hyllas: "Kunde inte föreställa mig att flyktingarna sågs som skrämmande"

/
  • Lise-Lotte Lutström är lärare på Sofiedalskolan. Här är hela hennes Facebook-inlägg som delades flitigt under onsdagen och torsdagen.
  • Lise-Lotte Lutström.

Lise-Lotte Lutström, lärare på Sofiedalskolan, blev förvånad när hon hörde om hur upprörd stämningen hade varit på kommunens infomöte om det nya flyktingboendet i Valbo sportcentrum.
Då skrev hon ett Facebook-inlägg som nu hyllas och delas.
– Jag och eleverna såg möjligheter och jag tänkte "Hur kan vi få positiva möten?" – och så ser det ut så här, säger hon.

Annons

LÄS MER: "Risken för smittsamma sjukdomar vid flyktingboenden är väldigt låg"

Under tisdagen hölls ett möte mellan föräldrar till barn på Sofiedalskolan i Valbo och representanter från Gävle kommun angående det tillfälliga flyktingboende som ska flytta in i Valbo sportcentrums idrottshall.

Som Arbetarbladet tidigare rapporterat blev mötet hätskt och stämningen upprörd hos föräldrarna. Många oroade sig för barnens säkerhet.

Lise-Lotte Lutström är lärare på just Sofiedalskolan och hon blev förvånad när hon fick höra om hur mötet utspelat sig. Så pass att hon tog till orda på Facebook i ett inlägg som nu hyllas och delas flitigt.

LÄS MER: Elever håller insamling för de asylsökande på Valbo sportcentrum

I inlägget pekade hon på det faktum att när skolan hade möte om narkotikaproblematik bland ungdomar och nätmobbning så kom betydligt färre föräldrar. Hundratals färre än vad som var fallet när det tillfälliga flyktingboendet skulle diskuteras i tisdags.

– Det dagliga problemet vi har är nätmobbning och man kan även se att narkotikaproblematiken finns ute i samhället – om än inte specifikt på Sofiedal. Men det är det vi verkligen behöver jobba med för att göra det tryggare för barnen, säger Lise-Lotte Lutström när Arbetarbladet ringer upp.

Hur kände du när du fick höra om stämningen på mötet?

– Maktlöshet är kanske ett för starkt ord, men jag och eleverna såg möjligheter och jag tänkte "Hur kan vi skapa positiva möten med flyktingarna?" – och så ser det ut så här. Jag kunde verkligen inte föreställa mig att flyktingarna sågs som så skrämmande och att det fanns föreställningar om att de har massa sjukdomar.

LEDARE: Hur en kommentar om Valbo sportcentrum bidrar till IS krigföring

Lise-Lotte Lutström berättar om hur hennes elever reagerade med nyfikenhet och med en vilja att hjälpa till när de fick veta om att flyktingarna skulle flytta in i Sportcentrum.

– De är helt fantastiska, säger hon.

Har du någon förståelse för oron hos föräldrarna som var på mötet?

– Jag kan förstå att en del undrar över varför boendet placeras just här och jag kan respektera att en så plötslig förändring kan ge en oro. Men jag tycker det blir fel när man visar sin oro på det här sättet, inför sina barn som så klart kan påverkas. Det skulle vara bra om alla kan hålla en god samtalston.

SE TV-REPRISEN: Se hela infomötet om det tillfälliga flyktingboendet

Mer läsning

Annons