Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbotjejer samlar in kläder till hemlösa

/
  • Viktoria Åberg, Vanessa Granholm Hammar och Linnéa Smedberg har startat en klädinsamling till hemlösa i Gävle med omnejd.

Vinterkylan närmar sig – något som successivt gör tillvaron allt mer plågsam för alla hemlösa.
Därför har Valbotjejerna Vanessa Granholm Hammar, Linnéa Smedberg och Viktoria Åberg tagit initiativ till en klädinsamling.

Annons

Läs mer: Fler blir hemlösa i Gävle

Snart 23-åriga Vanessa Granholm Hammar hade burit på idén en längre tid – och nyligen frågade hon sina barndomsvänner Linnéa Smedberg, 24, och Viktoria Åberg, 25, om de ville vara med och starta en klädinsamling till hemlösa i Gävle med omnejd.

– Jag tycker synd om dom som bor på gatan. Jag satt här med min sambo för en vecka sedan och konstaterade att det är skitkallt ute och då sa jag att man kanske skulle samla in kläder och grejer till hemlösa nu till vintern, säger Vanessa Granholm Hammar.

Startskottet för insamlingen gick under den gångna helgen och efter att ha haft kontakt med Ria, Matakuten och Korskyrkan, som varje tisdag och torsdag bjuder hemlösa på sopplunch, fick Vanessa, Linnéa och Viktoria klartecken från Korskyrkan under tisdagen.

– Vi har pratat med pastorn Göran Oscarsson där och när vi tycker att vi har samlat in tillräckligt mycket kommer vi att få stå där i samband med sopplunchen och dela ut kläder. Det brukar komma mellan 80 och 110 hemlösa till sopplunchen och det är aldrig under 80 stycken, säger Vanessa Granholm Hammar, som på måndagen själv sökte kontakt med hemlösa i centrala Gävle.

– En man som satt utanför Gallerian Nian såg hemlös ut och då gick jag fram och pratade med honom lite. Jag berättade då att vi är tre tjejer från Valbo som startat en insamling.

Läs också: 155 människor hemlösa i Gävle

Tjejerna inledde insamlingen med att fråga runt bland vänner och bekanta och det har redan gett en hel del napp i form av sopsäckar med kläder.

– Det är många som är villiga att skänka både det ena och det andra. Mest är det vinterkläder, jackor, skor, mössor, vantar och filtar, säger Linnéa Smedberg.

Vanessa:

– Vi har också delat ut lappar till över 100 brevlådor i Valbo, där vi lämnat våra namn och telefonnummer. Tanken är att vi sedan hämtar upp kläderna på den adress vi fått skickad till oss. Vi hoppas att det ska komma in en del den vägen också.

Linnéa Smedberg konstaterar att en viktig del av projektet är att de får personlig kontakt med de hemlösa som kläderna skänks till. Därför har de inte velat gå via Ria i första hand.

– Vi vill stå och dela ut kläderna själva och nå så många som möjligt, säger Linnéa och fortsätter:

– Det är självklart tragiskt att så många saknar ett hem, och det mest jobbiga är att man är maktlös. När Vanessa kom med den här idén kände vi att vi ville haka på och man kan alltid göra nånting. Tidigare under månaden lämnade vi också sex sopsäckar med kläder i en UFF-container, så vi skänker inte bara till hemlösa.

Läs mer: Öppet hus på Ria

Mer läsning

Annons