Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt tåg om du vill ta med cykeln

/
  • På tåget. Magnus Strand hjälper sina söner Anton och Victor med att ställa deras cyklar på cykelställen ombord på Tågkompaniets tåg. De är på väg till sin mor i Fors, cyklarna tar de med sig för att kunna cykla till stranden. ”Det är jättebra att jag får ta med mig min cykel” säger Anton.
  • Naaji Hassan, 32 år, student, Söderhamn:– Jag tycker att det blir svårt att ta med sig cykel på tåget. Det kan bli trångt för det finns ingen plats. Därför tror jag inte att jag skulle vilja ta med mig min cykel. Det är bra med en liten, vikbar cykel, då får den plats.
  • Anna Gradin, 28 år, läkare, Örebro:– Jag tycker att det är jättebra att man kan ta med sin cykel. Det är smidigt och blir en bra lösning speciellt för studenter som brukar cykla. Därför skulle jag ta med mig min cykel om det går.
  • Agneta Lindgren, 36 år, jobbar på bank, Sundsvall:– Jag tycker att det är jättebra. Jag skulle absolut ta med mig min cykel om det fanns utrymme för den.
  • Ville Tito Tågefelt, 17 år, student, Åre:– Jag tycker att det är bra för att det är miljövänligt och bra alternativ för kollektivtrafiken. Så om jag hade bra kondition hade jag säkert tagit med mig min cykel.
  • Viktoria Amundsson, 19 år, jobbar på båt, Koste:– Jag tycker att det är en bra sak för att det är en miljöfråga. Och då slipper folk ta bilen. Jag åker inte tåg så ofta med jag skulle nog ta med mig min cykel om det blir aktuellt.

Många tågresenärer har säkert många gånger svurit över att de inte har kunnat ta med sig sin cykel på tåget. Vissa tåg har redan erbjudit det, medan andra är på väg. Anton Strand, 11 år, som ska till sin mamma i Fors, har tur.

– Jag tycker att det är jättebra att jag kan ta med mig min cykel, säger han.

Annons

Resenärer till och från Gävle kan ta med sig sin cykel om resan sker med X-tåget eller Tågkompaniet. Två cyklar får plats per tur och det gäller alla avgångar året runt. Det kostar 30 kronor att ta med cykeln på X-tåget, men det är gratis på Tågkompaniet.

– Mina grabbar ville ta med sig sina nu när de ska till sin mamma i Fors. Hon har ingen bil, därför kan det underlätta om de ska till stranden, säger pappan Magnus Strand.

Vissa tider

Många cyklar får plats ombord på Upptåget. Det gäller bara att köpa en cykelbiljett för 40 kronor och passa tiderna för att man får ta med sig sin cykel mellan klockan 9–15 på dagen och efter klockan 18 på kvällen.

SJ erbjuder resenärer från vissa stationer att ta med sig cykeln i sommar – men inte de som ska till eller från Gävle.

– Orsaken är att företaget, BestXpress, som transporterar, lastar på och av cyklarna åt resenärerna inte ha någon bemannad station i Gävle, säger Katarina Nyman, presskommunikatör på SJ.

Det finns inga planer på att skaffa någon heller. Anledningen är att av SJ:s tåg är det mest X2000 som passerar Gävle, enligt Mats Johnson, affärsområdeschef på BestXpress.

Inte på X2000

– På X2000 kan man inte lasta saker för det finns inget utrymme, säger han.

Enligt Katarina Nyman kommer SJ att genomföra en test med ett utvidgat cykelerbjudande i höst, på regional, intercity och nattågen. Detta gäller alla orter i Sverige.

– Målsättningen är att resenären året om själv ska kunna lasta på och av sin cykel. Men det är mycket att tänka på, att ingen skadar sig, att cykeln inte trillar på någon. Men även hur mycket tid det kommer att ta, säger hon.

SJ kommer att bygga om vissa tåg för att få större ytor för cyklar, men att köpa nya tåg för den sakens skull inte är aktuellt just nu.

Mer läsning

Annons