Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till Gävles nya elitidrottscenter

/
  • vill samarbeta. Peter Nordqvist, GGIK-ordförande, Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör i Brynäs IF, Per Johansson (S), kommunalråd, Eva von Schéele-Frid, klubbdirektör i Gefle IF, Anders Wetterberg, Gefle IF Friidrott, Johan Lindberg, sportchef på travet och Carina Blank (S) fanns med på pressträffen i går när man presenterade tankarna på ett elitidrottscenter på Sätraåsen.
  • Sigge Erkelius, 20 år, studerande, Gävle– Jag är inte ett dugg fotbollsintresserad, men Strömvallen är ju centralt. Det är ju en bit till Sätra, fast också större plats.
  • Lars Lindqvist, 70+, pensionär, Valbo– Jag tycker det verkar vettigt att allt blir samlat uppe i Sätra, bättre ur parkeringssynpunkt också. Det är i och för sig nära till Strömvallen, men jag tycker ändå det verkar vettigt.
  • Amanda Sjöberg, 16 år, studerande, Gävle– Det påverkar inte mig. Men de som har koll på fotbollen tror jag vill att det satsas på Strömvallen. Det har alltid varit där.
  • Joshua Borisov, 17 år, studerande, Gävle– Det är väl bara bra om de bygger en större arena. Det kanske kommer fler folk och det blir bättre sikt. Nackdelen är att det inte är så centralt.
  • Stefan Sörman, 47 år, försäkringssäljare, Gävle– Jag tror mer på att bygga om Strömvallen. Det är bättre att ha det nära staden. Det drar med sig mycket positivt. Jag tror det är bättre för fotbollen också.

Gefle IF kan ha tagit ett steg mot att lämna Strömvallen. Bara månader innan detaljplanen för nya läktaren ska antas lyfts ett helt nytt alternativ fram – en elitfotbollsarena på Sätraåsen.

– Det skulle vara ett riktigt, riktigt bra alternativ, säger Eva von Schéele-Frid, klubbdirektör för Gefle IF.

Annons

Planerna på första etappen av utbyggnaden av Strömvallen har kommit långt. Detaljplanen är klar och i september ska Byggnads- och miljönämnden besluta om den ska antas.

Men nu kanske det inte blir av.

Gefle IF har bett kommunen att utreda möjligheten att bygga en helt ny elitfotbollsarena på Sätraåsen i stället.

– Utlösande faktor för vår del är att kommunen beslutade att bygga idrottshallen. Det innebär ju att mer idrott förläggs uppe på Sätraåsen och då vill vi också titta på möjligheten att ha fotbollsarenan här, säger Eva von Schéele-Frid.

Så långt som att ha svar på hur den ska se ut, finansieras och placeras rent geografiskt har man dock inte kommit.

Hon konstaterar att det handlar om två helt olika arenor. På Sätraåsen finns möjligheten att göra en skräddarsydd arena för elitfotbollen och på Strömvallen finns det begränsningar med den gamla läktaren.

– Det är klart att Gefle IF är en gammal och anrik förening förknippad med Strömvallen, men vi måste också titta på hur det ska se ut framåt. Det vi gör nu är inte bara för nästa säsong eller ett par säsonger framåt, utan för framtiden.

Tidsplanen är dock inte ändrad. Allt måste vara klart till säsongen 2014 då fotbollsförbundets nya krav – som nuvarande Strömvallen inte uppfyller – börjar gälla.

Nu hänger allt på om kommunen kommer fram till att det är möjligt att bygga på Sätraåsen eller inte.

– Hur ska det se ut? Var ska det ligga rent geografiskt? Det är ett arbete som lär starta omgående och ske väldigt skyndsamt, säger kommunalråd Per Johansson (S) och konstaterar att det måste vara klart innan beslut tas om den nuvarande detaljplanen.

Har ni beräknat vad planerna på Strömvallen så här långt har kostat?

– Nej.

Vad som händer med renovering av Strömvallen om de nuvarande planerna rivs upp är oklart.

Men presskonferensen som hölls i går på Läkerol Arena handlade inte bara om en ny fotbollsarena – utan även ett stort elitidrottscenter i området. Bakom planerna ligger Gefle IF, Brynäs IF, Gävletravet, GGIK och Gefle IF Friidrott som vill att möjligheten ska utredas.

– Det skulle vara en unik plats i svensk idrott med att samla de här jättestora folksporterna tillsammans. Det finns ingen annanstans man gör det, säger Johan Lindberg, sportchef på travet.

De ser stora möjligheter att samordna till exempel träningsfacilitet, restaurangverksamhet och kostnader.

– Det här kan bli ett otroligt intressant område, inte bara i Gävleperspektiv utan även på nationell basis, säger Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör i Brynäs IF.

Mer läsning

Annons