Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomnar privata hemtjänstföretag

– Vi har absolut ingenting emot privata hemtjänstföretag som säljer timmar direkt till kund. Det ökar valfriheten för kunderna, säger Christina Wessman, uppdragschef på omvårdnadsförvaltningen i Gävle.

Annons

Däremot tycker hon att kunderna ska vara medvetna om att det är de själva som betalar för alla timmar om de köper hemtjänsten privat.

I går kunde Arbetarbladet berätta om Kerstin Mellberg, som avsagt sig den hemtjänst hon fått genom kommunen, och i stället börjat anlita ett privat företag tre timmar i månaden för att få hjälp med städning och lite andra hushållsbestyr.

Att sådana hemtjänstföretag lockar över kunder från kommunerna ser inte omvårdnadsförvaltningen i Gävle som något problem, enligt uppdragschefen Christina Wessman.

– Vi konkurrerar inte på samma marknad. Det där handlar om att privatpersoner köper tjänster från ett företag, de väljer vad de vill ha utfört och betalar för det. Det är något helt annat än vår biståndsbedömda hemtjänst. Vi ska se till att alla, oavsett inkomster, får den hjälp de har laglig rätt till, säger hon.

Och då ingår inte sådant som storstädning varje fredag, garderobstömningar eller matlagning i det egna köket. En del hemtjänstkunder upplever detta som brist på flexibilitet, och blir frustrerade när de möts av svar som ”Sånt gör inte vi”. Men eftersom det är skattepengar som bekostar den allra största delen av hemtjänsten menar tjänstemännen att det är nödvändigt att ha klara regler för vad som ingår och inte ingår, och att all hemtjänst som utförs av kommunen ska grunda sig i en så kallad biståndsprövning.

Vill de gamla ha något annat är det utmärkt att det finns företag som erbjuder sådana tjänster mot betalning, tycker Christina Wessman.

– Ökade valmöjligheter är överlag positivt för kunderna. Men köper man tjänsterna privat år man betala för varje timme, så var och en får ju avgöra utifrån sin egen ekonomi. I den kommunala hemtjänsten har vi en timtaxa på 278 kronor, men det är inkomsten som avgör hur mycket man betalar och det kan aldrig bli mer än 1 712 kronor i månaden, säger Christina Wessman.

Hon håller dock med om att en del hemtjänstkunder får sin hjälp av alltför många olika personer.

– Vi måste sträva efter en större kontinuitet, speciellt för de kunder som det är väldigt viktigt för, säger Christina Wessman.

Mer läsning

Annons