Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallpojkens arm återfunnen

/

Den försvunna armen fanns i Andersberg. Vallpojken, bronsstatyn som har sin plats på Drottninggatan vid Stortorget, ska nu få tillbaka sin arm.

Annons

– En ung man tog kontakt med mig och berättade att han hade hittat den i Andersberg, berättar Carl Bergström, konstsekreterare på Konstcentrum i Gävle.


Nu ska armen transporteras till Bergmans konstgjuteri i Stockholm, där resten av skulpturen finns sedan tidigare, för att gjutas fast.
Konstnären Pere Pujol dog 2001, och några gjutformar till Vallpojken finns inte längre kvar. Därför har det varit svårt för Konstcentrum att renovera konstverket.

Konstcentrum beviljades 150 000 kronor från kommunstyrelsen för att renovera Vallpojken. Nu, när armen hittats kommer kostnaden att bli lägre, men bara transporten av skulpturen fram och tillbaka till konstgjuteriet beräknas kosta 20 000 kronor. Transporten sker med en särskild konsttransport, därav den höga kostnaden.

 


Det var under påskhelgen 2008 som någon eller några vandaliserade konstverket och tog med sig armen.

– Nej, ingen hittelön utgår. Det är ingen bra idé, det kan uppmuntra till ytterligare vandaliseringar, säger Carl Bergström.

Det finns fler kommunala konstverk som vandaliserats och där delar har försvunnit. Ett exempel är bronsskulpturen Fågel Fenix mellan stadshuset och förvaltningshuset som fått vingen avbruten och stulen.

Under hösten hoppas Carl Bergström att Vallpojken, nu med sin arm, åter ska stå spelandes på sin flöjt vid Stortorget.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons