Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandra nära dig i pingst

/
  • Fina vandringsleder. Aki Sorsa från Friluftsfrämjandet hoppas att fler gästrikar ska upptäcka hur fint det är att vandra längs Gästrikeleden och Upplandsleden.

Man behöver inte åka till fjällen för att vandra.

I pingsthelgen arrangerar Friluftsfrämjandet ett tvådagars vandringslopp. I år med start i Västland och målgång i Hemlingby.

Annons

– Vi vill visa att det finns mycket fint i närområdet, säger Ari Sorsa på Friluftsfrämjandet.

I Abisko arrangeras varje år det 110 kilometer långa vandringloppet Fjällräven Classic. Och sedan tre år kan de som vill nöja sig med halva sträckan delta i halvklassikern som körs i Gästrikland. Första året gick vandringen från Kungsberget till Medskogssjön och i fjol vidare från Medskogssjön till Hemlingby. Nu tänker man ta sig över länsgränsen och starta loppet i Västland i Uppland och vandra upp mot Gävle.

– Det är en väldigt fin rutt med varierad natur. Allt från vanlig tallskog till ek-alléer, säger Ari Sorsa från Friluftsfrämjandet som hoppas att loppet i år ska växa och locka fler deltagare från Gävle och Gästrikland.

Första året var gästrikarna i majoritet men nu är det fler från andra delar av landet och till och med utlandet.

– Vi har folk som åker upp från Tyskland för att vara med. Men det vore roligt om fler från Gävle deltog och upptäckte den fina natur som finns här.

Två dagar på sig

Man har två dagar på sig att vandra de 55 kilometrarna – övernattningen blir halvvägs i Älvkarleby – och det innebär att de flesta kan klara av det. Sedan finns det enstaka som vill utmana sig lite extra och springer sträckan på en dag.

– Det viktigaste är att man har bra kängor och ett bra regnställ som man snabbt kan få fram om det regnar, säger Ari Sorsa.

Det sistnämnda har visat sig vara nog så viktigt. De två tidigare loppen har nämligen fått sin beskärda del av väta.

– Ja, både åren har SMHI gått ut med klass 1-varningar. Så det har blivit lite av vårt signum, säger Ari.

Mer läsning

Annons