Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligt att gamla är inlåsta på natten

/
  • Många blir inlåsta. Socialstyrelsens bedömning är att nattbemanningen är för dålig på hela 58 procent av äldreboendena.

På mer än hälften av landets äldreboenden blir demenssjuka nattetid lämnade utan uppsikt på låsta avdelningar.

Annons

Det avslöjar oanmälda inspektioner som Socialstyrelsen gjort. Och en rundringning visar att det även förekommer i våra kommuner.

En natt i november skickade Socialstyrelsen ut ett hundratal inspektörer för att göra oanmälda besök på lika många demensboenden runt om i landet.

Syftet var att ta reda på om signalerna om dålig bemanning och inlåsning av äldre stämmer. Och resultatet är nedslående.

På 6 av 10 boenden lämnas de äldre ensamma på låsta avdelningar under kortare eller längre tid på natten.

För låg bemanning

På 4 av 10 boenden upplever personalen att bemanningen är för låg för att ge de demenssjuka en god och säker omsorg medan Socialstyrelsens bedömning är att nattbemanningen är för dålig på hela 58 procent av äldreboendena.

– Det är skrämmande att en så stor del av Sveriges demenssjuka inte ges ordentlig trygghet och säkerhet, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen.

Inga äldreboenden i Gästrikland eller Norduppland ingår i granskningen – men en rundringning visar att det även här förekommer att dementa lämnas ensamma på låsta avdelningar.

Nattbemanningen är låg och så få som två personer kan ansvara för flera avdelningar på flera olika våningsplan. I Gävle är det sagt att personalen i första hand ska befinna sig på demensavdelningarna – men när äldre på andra avdelningar behöver hjälp måste de gå därifrån.

– Ibland kan det vara tomt på ett våningsplan om man behöver gå till en annan våning för att någon behöver gå på toaletten eller larmar av annat skäl, säger Anette Falk som ansvarar för de särskilda boendena i Gävle kommun.

Hur långa tider de dementa lämnas ensamma kan hon inte svara på.

– Vi håller just nu på med en inventering för att ta reda på hur det ser ut. Men givetvis ska vi jobba för att det inte ska handla om några långa stunder och ha rutiner för när man låser.

Även i Sandviken och Tierp händer det att vissa avdelningar och våningsplan lämnas utan uppsikt på nattetid.

– Vi har inget hus som är tomt, däremot kan våningar inne i ett hus tillfälligt vara tomma. Personalen ska gå runt och vara där de behövs mest, säger Eva Almén-Åström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sandviken.

I Ockelbo och Hofors säger dock de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna att de har bemanning på plats dygnet runt. Där kan man öppna mellan avdelningarna så att personalen har koll på de boende.

Socialstyrelsen förväntar sig nu att samtliga kommuner ser över sina äldreboenden för att säkerställa att dementa inte blir inlåsta eller lämnade utan uppsikt.

Mer läsning

Annons