Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern hotar hoppa av trepartisamarbetet

/

Samarbetet mellan S, V och MP i Gävle kan vara på väg att haverera. Vänsterpartiet är emot privatiseringar av kommunal verksamhet, och kan inte förstå hur samarbetspartierna ändå kunde driva igenom fler upphandlingar av hemtjänst och gruppbostäder.

– Vi känner oss svikna. Det är en förtroendekris som vi måste hantera, säger kommunalrådet Marita Engström (V).

Annons

Var går egentligen gränsen för Vänsterpartiet i Gävle? Kan de fortsätta styra kommunen tillsammans med två partier som gått emot en av deras viktigaste principer, att inte privatisera mer.

– Många medlemmar tycker att gränsen redan är passerad. Och det handlar inte bara om vad våra medlemmar i Gävle tycker, utan om något vi gått till val på, som är en viktig del av Vänsterpartiets profil och identitet. Det är ett hårt slag om sådana här privatiseringar ska genomföras i en kommun som vi är med och styr, säger Björn Öberg, ordförande för Vänsterpartiet i Gävle.

Maritha Johansson är också vänsterpartist och ordförande för Gävle kommuns socialnämnd.

Hon ser också mycket allvarligt på upphandlingsbeslutet i omvårdnadsnämnden, som innebär att ytterligare 30 procent av hemtjänsten samt 60 procent av gruppbostäderna för utvecklingsstörda ska konkurrensutsättas och troligen drivas av företag i stället för av kommunen.

– Jag skulle aldrig göra på motsvarande vis i socialnämnden, gå fram med ett förslag som inte S, V och MP är överens om. Det existerar inte, säger hon.

Hon tycker att sprickan i samarbetet är extra olyckligt i en tid då de tre partierna försöker arbeta sig samman på riks- nivå för att vinna nästa riksdagsval.

Kommunalrådet Marita Engström har själv tänkt i banorna att majoritetssamarbetet i Gävle kanske måste brytas, med följd att hon avgår som kommunalråd, att partiet lämnar andra poster som ordförande och vice ordförande, och inte längre är med och tar fram budgetar och så vidare. Men hon är inte säker på att den bästa lösningen just nu är att hoppa av.

– På många områden har de tre partierna haft ett mycket bra samarbete, och vi känner att det gör skillnad för den politik som förs i Gävle att vi sitter med och styr, säger hon.

På onsdag ska Vänsterpartiet ha ett medlemsmöte då de kommer att diskutera om och hur de kan samarbeta med S och MP framöver.

Mer läsning

Annons