Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänta med kräftfisket – sommaren för kall

/

Äntligen närmar sig kräftpremiären. Men, det har varit en kall sommar och Fiskeriverket manar till besinning. Vänta med att fiska kräftor tills i slutet av augusti.

Annons

Det finns inget allmänt kräftfiske i Gävleborgs län och det finns ingenstans i länet där du får fiska kräftor om du inte har egen fiskerätt. Den som ändå har tillstånd att fiska kräftor gör klokast i att vänta ännu några veckor.

– De har nog vuxit till sig i slutet av augusti om det här vädret består, säger Krister Örn, Länsstyrelsen Gävleborg.

Det är dock ont om den klassiska svenska flodkräftan. Och det är den inplanterade amerikanska signalkräftan som är boven. Det är signalkräftan som smittat den svenska flodkräftan med kräftpesten. Enligt länsstyrelsen är mer än 95 procent av alla tidigare flodkräftsbestånd utslagna på grund av kräftpest.

Den svenska flodkräftan går dock att hitta i norra Hälsingland. Den numer vanligare signalkräftan går att hitta bland annat i Storsjön och i Storjösken i Hofors.

I den svenska handeln är det egentligen bara tre arter som förekommer: färska svenska flodkräftor till skyhöga priser, färska svenska signalkräftor till höga priser samt till mera överkomliga priser frysta amerikanska sumpkräftor som odlats på olika ställen av världen och som säljs under olika mer eller mindre fantasifulla namn.

Mer läsning

Annons