Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenhandlare åtalas efter polisinspektion

En vapenhandlare i Gästrikland hade inte tillräcklig uppsikt över sina vapen och hade inte fört vapenboken ordentligt. Nu åtalas både han och en av hans kunder misstänkta för vapenbrott.

Annons

Det var i somras som polisen gjorde en oanmäld inspektion hos mannen som har tillstånd att handla med vapen. Man upptäckte att det hos honom fanns både vapen och ammuntion som inte förvarades under tillräckligt säkra förhållanden. Enligt åtalet fanns det en risk att någon obehörig kunde komma över dem.

Dessutom hade han ingen förteckning över vilka vapen han sålt och köpt, något som vapenhandlare är skyldiga att ha. Därför åtalas han nu också för förseelse mot vapenförordningen

– Vapenboken är väldigt viktig. Utan den går det inte att veta om vapenhandlaren har gjort några affärer vid sidan av, säger Lennart Lundberg, vapenhandläggare hos Gävleborgspolisen.

Vid inspektionen hittade polisen också ett vapen som en kund lämnat in hos vapenhandlaren. Det var försett med en ljuddämpare som det inte fanns licens för. Det leder till ett åtal för vapenbrott även mot kunden.

Mer läsning

Annons