Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde industrijobb försvinner i länet

Nästan vart tionde industrijobb och vart tionde byggjobb i Gävleborgs län försvinner till i slutet av nästa år.
Det visar arbetsförmedlingens senaste prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden.

Annons

Prognosen bygger på intervjuer med slumpvis utvalda företag och arbetsställen i länet.
I dag har Gävleborgs län landets högsta arbetslöshet om man räknar både de öppet arbetslösa och de som deltar i program med aktivitetsstöd. Med det sättet att räkna var arbetslösheten under årets första fyra månader i snitt 7,9 procent.Prognosen visar att det blir värre:
Antalet sysselsatta i länet minskar med över 5 000 personer till i slutet av nästa år. Under samma period väntas den totala arbetslösheten öka till 10,5 procent.
Så hög har arbetslösheten inte varit sedan 1999.
Det hjälper inte att många företag tror att efterfrågan ökar igen under det närmaste halvåret efter de senaste månadernas kraftiga nedgång. Den ökade efterfrågan klarar de flesta utan att behöva anställa fler, visar prognosmakaren Bitte Lyréns rapport.Under åren 2005 till 2007 ökade antalet sysselsatta i länet.
– Ökningen vi hade då äts upp och går förlorad nu, säger Bitte Lyrén.
Sysselsättningen ser ut att minska till nivåerna som gällde i mitten och slutet av 1990-talet då färre än 120 000 personer var sysselsatta i Gävleborgs län.
Under 2007 var antalet sysselsatta drygt 127 000.
Lågkonjunkturen har hittills slagit hårdast i tillverkningsindustrin. Det slår extra hårt i ett industrilän som Gävleborg där var femte sysselsatt har sin utkomst från tillverkningsindustrin.
Enligt prognosen minskar antalet sysselsatta inom sektorn tillverkning, utvinning, energi och miljö, jordbruk, skogsbruk och fiske med 2 900 personer till sista kvartalet 2010.Också i byggsektorn väntas nästan vart tionde jobb försvinna – jobb för 900 personer.
Minskningen sker inom så gott som alla sektorer. Enda undantaget är finansiell verksamhet och uppdragsverksamhet där bemanningsföretagen ingår. Där väntas 100 personer fler få jobb.Färre sysselsatta och fler arbetslösa försämrar inte bara hushållens utan också landstingets och kommunernas ekonomi.
Det gör att ännu fler blir arbetslösa samtidigt som det blir svårare att klara standarden
i bland annat vården och skolan.
I offentliga sektorn väntas sysselsättningen minska med cirka 800 personer, varav hälften inom vård och omsorg, visar prognosen.

Mer läsning

Annons