Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde patient får nya sjukdomar när de är inlagda på länets sjukhus

Annons

Trots skärpta kläd- och hygienregler, utökad städning och handsprit som patienterna kan tvätta sig med är det fortfarande många som blir sjuka när de ligger på länets sjukhus.

Var tionde patient drabbas av så kallade vårdrelaterade infektioner.

Sveriges landsting har haft som målsättning att halvera antalet vårdinfektioner. Men i Gävleborg har det hittills gått trögt.

Visserligen minskade infektionerna något under förra året, från att ungefär 12 procent av patienterna drabbades till 10 procent. Men nedgången har inte fortsatt i år utan man ligger fortfarande kvar på samma nivå.

– Det tar tid innan åtgärderna ger resultat. Det krävs ett långsiktigt och uthålligt arbete för att minska de vårdrelaterade infektionerna, säger länets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i ett pressmeddelande.

Att man blir sjuk när man ligger på sjukhus kan låta konstigt, men det finns risker med de behandlingar patienterna får. När många sjuka personer samlas på ett ställe är det också lätt att man får in smittsamma sjukdomar som snabbt kan spridas.

När man opereras finns risk för infektioner och varbildning, när man sätter in kateter kan det leda till urinvägsinfektioner och äldre svaga patienter som ligger still i sängar kan få lunginflammationer.

Vanligast är just urinvägsinfektioner, sår- och hudinfektioner, lunginflammation och vinterkräksjuka.

Mer läsning

Annons