Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård av strokepatienter anmäls till Socialstyrelsen

Vården av två äldre patienter som visade tecken på stroke har föranlett anmälningar till Socialstyrelsen i enlighet med Lex Maria.

Annons

– I båda fallen har vi brustit i rutinerna och det har vållat dessa patienter lidande, säger Stefan Back, anmälningsansvarig läkare inom landstingets medicindivision.

Det ena fallet handlar om en 84-årig man som i våras kom till Gävle sjukhus med halvsidesförlamning och förlamning i svalget. Han hade mycket svårt att svälja rätt.

Sjukhuspersonalen försökte förgäves få igång sondmatning. Efter några veckor gjordes en öppning via huden till magsäcken för att sondmata den vägen.

En dietist ordnade upptrappningsschema för sondmatning. Men schemat följdes inte. Efter tre veckor hade 84-åringen minskat 15 kilo.

Det andra fallet handlar om en 70-årig kvinna som i höstas kom till sjukhuset med halvsides förlamning och misstänkt hjärtinfarkt.

Sjuksköterskor påtalade att det såg ut som att kvinnan hade ont i höften. En läkare undersökte henne men gjorde ingen närmare utredning.

En vecka senare påtalade personalen att kvinnan hade smärtor och att höften var blå. Höften röntgades och man såg en misstänkt fraktur. Då var kvinnan döende. Hon fick smärtstillande i mindre doser innan hon avled.

Mer läsning

Annons