Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdades i byggkaos - tog livet av sig

/
  • Vårdplats och byggarbetsplats. Allmänpsykiatriska avdelningen på Gävle sjukhus är för tillfället under ombyggnation. Samtidigt vårdas människor i byggnaden.

Ombyggnationen på den allmänpsykiatriska vårdavdelningen har lett till en besvärlig situation för de människor som vårdas där. Platsbrist och överbeläggning innebär att patienterna får dela rum – rum som saknar dusch, toalett och i något fall el.

Annons

Flera oroliga patienter och anhöriga har under den senaste veckan kontaktat Arbetarbladet om den rådande situationen på den allmänpsykiatriska vårdavdelningen. Bakgrunden är att patienterna vårdas i något som för tillfället kan betraktas som en byggarbetsplats. Patienterna och deras anhöriga vittnar om otrygghetskänslor. Det hela kulminerade i helgen i samband med att ett självmord inträffade, inne på avdelningen.

– Det är något som är väldigt, väldigt ovanligt. Något som naturligtvis inte ska hända, säger Walle Lindholm, vårdenhetschef.

Överbelagt hela sommaren

Personal, patienter och anhöriga ska enligt Walle Lindholm få det stöd de behöver.

– Alla patienter kanske inte fick allt stöd de behövde i stunden, men det ska de så klart få.

Under i stort sett hela sommaren har avdelningen varit överbelagd. Det har kommit fler patienter än det finns platser. Det tillsammans med att verksamheten bedrivs i lokaler byggda 1967, som inte har genomgått någon övergripande renovering sedan dess, innebär att patienter får dela rum – rum utan toalett och dusch.

– Nej, det är ingenting vi tycker är särskilt bra. Men det är ändå bättre än att patienterna får ligga i korridoren, säger Walentin Lindholm.

Dessutom har det saknats el i något eller några rum, något som nu är åtgärdat, enligt Walle Lindholm.

Klart till våren

En av de anhöriga som hört av sig till tidningen säger att det är mycket möjligt att det finns bra svar på alla brister på avdelningen. Men faktum kvarstår att det handlar om människor, vård, och skattemedel.

– Det är inte acceptabelt. Människor som inte mår bra ska bli väl omhändertagna. Vi betalar mycket skattemedel för den här verksamheten.

Den rådande situationen för patienterna inom allmänpsykiatrin kommer att gälla ända till våren, då ombyggnationen förväntas vara klar. Då kommer alla patienter få tillgång till nyrustade rum med egen dusch och toalett.

– Det har varit ett hårt tryck i sommar, men personalen har gjort ett jättebra jobb, med tanke på situationen, säger vårdenhetschef Walle Lindholm.

Mer läsning

Annons