Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal utsattes för strålning – utrustningen var trasig

/
  • Vid nukleärmedicinska undersökningar injiceras patienten med en låg dos av ett radioaktivt ämne.

Personal på Gävle sjukhus har utsatts för ökad strålning på grund av trasig utrustning.
Det blyhölje som skulle skydda mot strålningen var skadat.

Annons

För att kunna göra vissa undersökningar av exempelvis skelett, hjärta, lungor och sköldkörtel används radioaktiva isotoper. De söker sig till olika vävnader och organ och gör att man kan se hur de ser ut och fungerar.

– Isotoperna används för att förstärka det man vill se, ungefär på samma sätt som man använder kontrastvätska, säger Håkan Lund som är verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin i Region Gävleborg.

En gång i veckan levereras de radioaktiva ämnena till Gävle sjukhus i en behållare som skyddas av bly. Men när man nyligen bytte leverantör blev det problem.

I stället för två blyskydd fick man bara ett och även det var trasigt. Det har lett till att personalen som hanterar ämnena utsatts för ökad strålning.

– Under tre tillfällen under november har de utsatts för en lite högre strålning. Inte alls stor men vi måste tänka långsiktigt. Skulle man behöva utsättas för det under en längre tid är det oacceptabelt, säger Håkan Lund.

Eftersom leverantören inte lyckats rätta till felet har Region Gävleborg nu sagt upp avtalet. Man har redan hittat en ny leverantör och det innebär att patienterna inte ska behöva påverkas.

– Vi kommer inte att behöva ställa in några undersökningar, vi säkerställer att vi har leverens av isotoper till kommande patienter, säger Håkan Lund.

Läs också:

Strålning som ska bota cancer – utan att skada

Fler barn får mer skonsam cancerbehandling

Mer läsning

Annons