Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonalen oroas över flytten: "Jag vill inte hamna inom hemtjänsten"

/
  • Riita Juntunen och Janet Lingvall, liksom sina arbetarkamrater på Sofia Magdalena, är oroliga över var de ska placeras som en del i den stora flyttkarusellen inom äldre- och funktionshindradeomsorgen. På bilden också Rose Sågström

För personalen på Sofia Magdalena är det en orolig tid.
De vet inte vart de hamnar efter den stora vårdflytten.
Undersköterskan Janet Lingvall menar att personalen fått mycket dålig information.

Annons

För fler lokala nyheter och pushnotiser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

– Vi hade velat att en chef kom ner och pratade med oss om nästa steg för den som inte får jobb på Gävle strand, säger Janet Lingvall.

Hon är en av flera hundra som sökt de 60 tjänsterna på det nya äldreboendet.

LÄS MER: Rose, 77, flyttar till Gävle strand: "Det blir trevligt men jag vill ha personalen med mig"

– Man har hört att det är allt mellan 200 och 500 personer som sökt tjänsterna. Eftersom det gått ut också externt har folk sökt från många olika håll, säger hennes kollega Riitta Juntunen, som också är fackförbundet Kommunals huvudskyddsombud på Sofia Magdalena.

Hon var nyligen på anställningsintervju angående jobbet och dagen efter att Arbetarbladets besök på Sofia Magdalena ska Janet Lingvall grillas.

Vad frågade de om på anställningsintervjun?

– Hur man tycker om att jobba och vill ha det samt vilka som är mina bra sidor och dåliga sidor, svarar Riitta Juntunen.

Janet Lingvall är också fundersam på hur personalen på Gävle strand ska hinna med alla sysslor.

– De ska på samma styrka laga mat från grunden. Det här med allergikost är mycket avancerat och det är inte jag utbildad på.

Riitta Juntunen tror dock att det kommer att finnas en matansvarig som tar hand om sådan kost.

– Det går inte att blanda maten hur som helst. Jag tror att det löser sig bara de kommer underfund med hur det ska vara.

LÄS OCKSÅ: Stor flyttkarusell för äldre och funktionshindrade i Gävle - personal får söka om sina jobb

Riitta Juntunen påpekar att deras nuvarande chefer inte heller vet vart alla anställda på Sofia Magdalena ska placeras. Den frågan ska de precis avhandla med en chef över dem. Hon har också hört att rekryteringen på Gävle strand ska vara klar inom några veckor.

– När de är klara med rekryteringen kommer det bli vakanta tjänster på avdelningarna där personal flyttat på sig. Det är väl där vi blir inplockade och då måste de gå efter önskemål. Det blir också kvar 34 boende som ska flytta till Bomhusgården i höst och det måste finnas personal på de avdelningarna. Så det blir en rockad som heter duga.

– Det som skrämmer mig mest är att hamna ute i hemtjänsten på gamla dar. Jag tycker det är ett helt annat arbetssätt på ett äldreboende med kamratskap och inte den här stressen kring nycklar och adresser. Det är mycket ensamarbete inom hemtjänsten, inflikar Janet Lingvall.

Mer läsning

Annons