Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför behövde det gå så långt innan hon fick hjälp?

Landstinget Gävleborg har inte brutit mot vårdgarantin trots att Britt-Marie Hasselgren sökt vård utan att få en diagnos fastställd.

Men varför Britt-Marie Hasselgren inte fick en remiss till en specialistläkare redan för tre år sedan kan man inte svara på vid Gävle sjukhus.

Annons

Gävle sjukhus har inte kunnat hitta något fel på Britt-Marie Hasselgren och har därför skickat hem henne igen när hon sökt vård. Först när hon fick ett anfall på sjukhuset beslutades att hon behövde en remiss till en specialistläkare.

Varför behövde det gå så långt?

– Det är omöjligt att gå in på. Jag kan inte diskutera enskilda patienter med någon annan än dem själva, säger Reidunn Wettermark, verksamhetschef på division medicin på Gävle sjukhus.

Men när ni inte hittade något fel på henne varför beslutade ni inte då att skicka henne vidare för fler undersökningar?

– Jag kan bara ge generella svar och ett av dem är att vi absolut inte har någon anledning att fördröja att en patient får vård, säger Reidunn Wettermark.

Det har heller inte Landstinget Gävleborg gjort enligt vårdgaranti.

När en patient söker vård och läkaren bedömer att patienten är frisk kan man skickas hem. Patienten har fått den vård läkaren kan erbjuda, vårdgarantin efterföljs.

Att Britt-Marie kommer att få vänta i ytterligare tre månader för att få komma till en specialistläkare är också enligt vårdgarantins regler.

– Men skulle den här kvinnan känna att vi har gjort något fel ska hon kontakta patientnämnden, säger Reidunn Wettermark.

Mer läsning

Annons