Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vill du dra in stödet?

...Hans Backman, riksdagsman från Hofors och folkpartiets idrottspolitiske talesman, som kritiserar Sveriges olympiska kommitté för att ha ställt sig på det kinesiska kommunistpartiets sida inför OS i Kina. Backman vill bland annat dra in det öronmärkta ekonomiska stödet till SOK.

Annons

– En organisation som får stöd av staten måste leva upp till demokratiska värderingar i alla lägen. Olympiska kommittén har haft chansen att agera för mänskliga rättigheter i Kina och sätta ljuset på landets diktaturproblem. Men tyvärr har inte SOK utnyttjat den möjligheten.

– Ja, jag anser att SOK gjort det av rädsla för att störa idrottens flaggskepp, de olympiska spelen.

– Ja, jag var emot det från början. Men när det blev så ändå anser jag att vi borde markera tydligt mot diktaturen och i alla fall försöka ställa krav på att Kina ska leva upp de mänskliga rättigheterna.

– Nej, idrotten skulle totalt sett få lika mycket pengar ändå eftersom SOK:s öronmärkta bidrag enligt vårt förslag skulle återföras till idrottens generella anslag som fördelas via RF.

– Jag hoppas få se goda idrottsprestationer och jag hoppas att det ska gå bra för svenskarna. Men jag hoppas också att det blir fokus på aktiviteter kring spelen som visar att omvärlden tar avstånd från förföljelse och att kineser inte får tycka och tänka som de vill. Förhoppningsvis inser kommunistpartiet att de själva förlorar på att inte ändra systemet. Mats Jonsson

Mer läsning

Annons