Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tar löven vägen?

/
  • lövblåsare. Nu ska löven bort från Gävles gator. Kenneth Andersson från Markbyggarna jobbar nu dagligen med att blåsa ihop löv i högar.
  • lövblåsare. Nu ska löven bort från Gävles gator. Kenneth Andersson från Markbyggarna jobbar nu dagligen med att blåsa ihop löv i högar.
  • komposteras. Kennet Andersson från Markbyggarna håller på att blåsa ihop löven för att de sedan ska kunna köras iväg till komposten.
  • lövtäcke. På många ställen är nu marken täckt med färggranna löv. Med det är viktigt att få bort dem från gånggator.
  • bli jord. Löven som samlas ihop komposteras och blir till jord som kommunen sedan använder när de planterar träd.
  • löv på hög. Löven som samlas ihop på gatorna körs sedan till en stor kompost vid det gamla regementet I 14 nära högskolan.

Vi ser dem på gator och i parker, gående med dammsugarliknande apparater på ryggarna. I deras spår blir marken fri från löv. Det handlar om lövblåsarna.
Varje höst städas Gävles gator och parker på löv. Men vart tar löven vägen?

Annons

Hösten är här och marken täcks snabbt med färggranna löv. Men löven är inte bara av godo.

– Vi behöver hålla rent gångytorna eftersom löven innebär en halkrisk och täpper till dagvattenbrunnarna, säger Bengt Melin, arbetsledare på Markbyggarna som ansvarar för att få bort löv från gator och parker i centrala Gävle.

På gator används lövblåsarna som blåser ihop löven i högar för att en större maskin ska kunna suga upp dem. Sedan körs de till en stor kompost vid det gamla regementet I 14 nära högskolan.

– Det blir jord som sedan används för att plantera träd, säger Bengt Melin.

I grönområden där det samlas mängder med löv använder man i stället en typ av gräsklippare som kör över och mal sönder löven som sedan får ligga kvar.

– Det fixar maskarna bort under vintern så att det blir det jord, säger Bengt Melin.

Lövblåsaren Kenneth Andersson ska precis börja blåsa rent i Boulongnerskogen. Han sätter på sig hörselskydd, drar igång motorn och drar på sig den cirka tio kilo tunga lövblåsaren på ryggen.

– Efter ett tag känns det i ryggen. Men jag trivs. Det är ett fritt och bra jobb.

Ingen kan ge en exakt siffra på hur mycket löv som samlas ihop

– Men det är många ton sammanlagt, säger Kenneth Andersson.

Mer läsning

Annons