Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerbågen kvar i sista planförslaget

Trots rungande protester: Kommunen står fast vid att möjligheten att bygga en förlängning av Västerbågen måste finnas kvar i översiktsplanen för Gävle stad.


– Vi vill ha det som sista alternativ, säger kommunalråd Per Johansson, s.

Annons

Den tid närmar sig nu då kommunen ska lägga fram det slutgiltiga förslaget till en ny översiktsplan för Gävle stad 2025. Många Gävlebor har haft åsikter om detaljerna och medborgardialogen har varit intensiv under tiden då planen varit på samråd och utställning.

Det förslag som mött flest protester är Västerbågens förlängning, men där står politikerna fast vid det som tidigare föreslagits.

– Vi vill reservera området för att kunna bygga ut Västerbågen i framtiden. Det är ett sista alternativ för att göra Parkvägen mindre belastad, säger Per Johansson.

Han påpekar att protesterna från de boende i området i alla fall inte har varit helt förgäves.

– Vi har faktiskt förändrat förslaget. Från början var det en tydlig vägsträckning och nu har vi det bara som strategiskt område.

Några förändringar väntas dock i det slutgiltiga förslaget till översiktsplan som kommunfullmäktige ska ta ställning till i vår. En del av de områden på Valboslätten där man tidigare har föreslagit bebyggelse har tagits bort. Det handlar om Hammarsbacken och Allmänninge. Där har man konstaterat att de befintliga vägarna inte tål någon mer trafik.

– Markägarna säger att de aldrig tänker bygga några nya vägar och därför kan vi inte släppa fram någon byggnation där i nuläget, säger Per Johansson.

Mer läsning

Annons