Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenläckan stängde toaletterna på Gävle Bro

Den brustna vattenledning som orsakade översvämning i bostadsområdet Höjersdal i Gävle i torsdags är lagad. Men restaurangen vid Gävle Bro var utan vatten i cirka 20 timmar.
– Det var oerhört tufft och det har drabbat gästerna som inte har haft tillgång till toaletter, säger Mikael Forsblom, driftschef på Dinners.

Annons

Det var torsdags eftermiddag som stora mängder vatten plötsligt strömmade längs Vallgångsvägen och Murmästarvägen i Höjersdal. Det visade sig vara en spricka på en av de stora matarledningarna till Lapphällans vattentorn vid Gävle Bro.

Restaurangen vid Gävle Bro blev helt utan vatten och minst en av villorna drabbades av översvämning. När läckan väl hade spårats kunde vattnet ledas om en annan väg och på så vis stoppades flödet.

På Dinners övervägde man att stänga restaurangen på torsdagen, men beslöt att försöka hålla öppet. Mikael Forsblom berättar att han i väntan på leverans från Gästrike vatten åkte och köpte vatten i dunkar för att personalen skulle kunna tvätta händerna, brygga kaffe och diska.

– Det var oerhört tufft och det har drabbat gästerna som inte har haft tillgång till toaletter. Men personalen har gjort en strålande insats och nu är vi ikapp med disken igen, säger han.

Först efter klockan 11 på fredagen fick restaurangen tillbaka vattnet, precis i tid för den stundande lunchserveringen.

Mikael Forsblom beräknar att vattenläckan har orsakat skador motsvarande 50 000 kronor. Bland annat gick två cirkulationspumpar sönder när vattnet försvann och rörmokaren behövde tillkallas.

Omkring tio personer från Gästrike vatten har arbetat med att laga den trasiga vattenledningen sedan i torsdags. Strax före klockan 16 på fredagen var de färdiga. Arbetet fördröjdes av att nya rördelar var svåra att finna, eftersom ledningen som sprang läck är en av de största, en halvmeter i diameter.

Mer läsning

Annons