Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenprovtagning i Gavleån

/
  • VATTENPROVTAGNING I GAVLEÅN. Miljöinspektör Johan Andersson var en av 14 provtagare som i dag tog vattenprover klockan tio i Gavleån.

Hur förorenat är vattnet i Gavleån? I går gjorde den största vattenprovtagningen av Gavleån någonsin. Prover togs vid 24 platser längs Gavleån, från Forsbacka till Inre fjärden.

Annons

– Meningen är att vi ska kunna spåra källor till bakterieföroreningar i Gavleån, säger miljöutredaren Maria Höjer.
Klockan tio i går togs 15 vattenprover från Gavleån samtidigt sedan togs ytterligare nio prover inom en timme. Miljöinspektörer och tjänstemän från Gästrike vatten, tekniska kontoret, miljökontoret och kulturförvaltningen hjälpte till för att provtagningen skulle kunna ske på så många platser som möjligt på det exakta klockslaget. Genom den synkroniserade provtagningen hoppas bygg- och miljökontoret kunna täcka in variationer i föroreningarna.
– Det är första gången vi gör det här. Anledningen är att vi förra året fick 750 000 kronor från kommunledningen för att sätta in de åtgärder som behövs för att rena våra vatten, säger Gävle kommuns miljöutredare Maria Höjer.
Målet är att Gavleåns vattenkvalitet ska uppnå EU:s krav på badkvalitet. Det har länge funnits planer på en badplats i Boulognern men vattnet i Gavleån har varit otjänligt. Föroreningarna kan till exempel komma från enskilda avlopp, deponier, avrinning från jord- och skogsbruk,djuranläggningar, otäta avloppsledningar och avfallsdumpning.
– Det finns ett politiskt önskemål om ett bad vid Gavleån men det klarar vi inte i dag. Hittar vi föroreningskällor som kan avlägsnas är det möjligt att det kan bli ett officiellt bad men då måste vi vara absolut säkra på att bakteriologin är god. Dessutom är det mycket strömt.
Utrustade med frysväskor, provtagningsflaskor och en fyra meter lång stånghämtare gav sig provtagarna ut i går. Arbetarbladet följde med miljöinspektör Johan Andersson när han tog sitt första vattenprov i Boulognern, cirka 100 meter nedströms från Gustavs bro.
– Det är viktigt att redskapen är rena. Vi får inte ta på insidan av korken eller i behållarens öppning för då kan det börja växa bakterier där.
Han håller noga koll på tiden och exakt klockan tio sänker han ned behållaren cirka 20 centimeter i vattnet och fyller den i några sekunder. Johan Andersson kontrollerar att flaskan inte är helt fylld, skruvar på korken och klistrar på en etikett, han noterar tiden innan han lägger ned den i frysväskan. Proverna måste hållas kalla för att undvika ökad bakterieuppkomst. Sedan beger han sig snabbt vidare till nästa provtagningsplats vid Kungsbäckens mynning. Johan har två prover kvar att ta.
Samtliga 24 prover har skickats i väg på analys. Resultaten redovisas i en rapport i juli.

Mer läsning

Annons