Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattensalamandern kanbli hinder för whiskyby

/
  • Vattensalamander. den lilla ödlan kan sätta käppar i hjulet för whiskybyn i Kungsbäck.

Det fridlysta lilla groddjuret vattensalamandern kan sätta käppar i hjulet för den planerade whiskybyn i Kungsbäck.

Annons

Förekomsten av salamander i en del av det aktuella området gör att Naturskyddsföreningen vill ha ändringar i detaljplanen.

– Vi vill att gränsen mellan natur- och industrimark flyttas norrut så att man kommer bort från det känsliga området där salamandern finns i dag, säger Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningens ordförande i Gävleborg.

Det är inte första gången som vattensalamandern vill ha ett ord med i laget i samband med markexploateringar i Gävle. I början av 2000-talet satte en population av det lilla groddjuret – som dock ser ut som en ödla – tillfälligt stopp för byggplaner i kvarteret Skogsfräken i Sätra.

Fick flytta i Sätra

Lösningen då blev en flytt av salamandrarna till ett annat lämpligt område.

Flytten bedömdes i efterhand som lyckad och därför förordar Naturskyddsföreningen även denna gång en flytt av djuren som ett alternativ – om inte detaljplanen kan justeras.

Men Helena Olsson, miljöutredare på Gävle kommun och den som sammanställt miljökonsekvensbeskrivningen, tror inte att en flytt ska behöva bli aktuell.

– Det finns ett flertal gölar i det här området och om en skulle försvinna så borde det finnas andra som kan fylla samma funktion, säger hon.

Är skyddad

Den större arten av vattensalamander, som det rör sig om i det här fallet, var tidigare rödlistad men har återhämtat sig och rödlistningen upphävdes 2005. Den finns dock fortfarande upptagen i EU:s så kallade art- och habitatsdirektiv och åtnjuter därför alltjämt ett visst skydd.

Mer läsning

Annons