Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet vid Forsbybadet otjänligt – kommunen avråder bad

Annons

Gävle kommun avråder folk från att bada vid Forsbybadet. Ett vattenprov från 1 juli visade alltför höga halter av bakterier, och badvattnet klassas nu som otjänligt.

Den som nyligen badat vid Forsbybadet har riskerat att få i sig så kallade intestinala enterokocker som kan orsaka illamående och kräkningar. Kommunen har nu satt upp skyltar på stranden där de tills vidare avråder från bad.

Testeboåns badplatser har då och då problem med för höga halter av tarmbakterier, och just Forsbybadet stängdes en period även förra sommaren. På grund av detta låter Gävle kommun testa vattnet oftare i Testeboån än vid kommunens övriga badplatser. En sådan rutinkoll gjordes 1 juli och provsvaret kom på måndagen.

– För den bakterie som kallas intestinala enterokocker ligger gränsvärdet på 300 och vid provtillfället låg det på 370 vid Forsbybadet. Då är vi tvungna att avråda folk från att bada, informera smittskyddsläkaren och beställa omprov, säger Johan Öholm, chef för friluftsliv inom kultur och fritid.

Redan på tisdagmorgonen tas nya prov, men det dröjer troligen till nästa vecka innan provresultatet kommer.

Även Torsvedsbadet hade förhöjda bakteriehalter, och klassas just nu som tjänligt med anmärkning, medan Strömsbrobadets vatten är tjänligt utan anmärkning. Vid förra provtillfället i mitten av juni klassades badvattnet vid alla tre badplatserna som tjänligt med anmärkning. Badplatserna i Testeboån har då och då problem med för höga halter av så kallade e-kolibakterier och intestinala enterokocker.

Mer läsning

Annons