Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växellådor gör vården effektivare

/
  • scania. Marika Holm som är koordinator på Scania visar för landstingets chefer hur deras planeringssystem fungerar. Där har alla anställda på golvet koll på hur många växellådor man ska producera, hur man ska nå målen och alla avvikelser registreras noggrant. Samma system håller på att införas i sjukvården i Gävleborg. Med på bilden finns operationsdivisionens chef Kjell Norman och verksamhetsutvecklaren Åsalinnea Davidsson. Bilden är tagen av landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Länets sjukvård ska byggas på samma sätt som bilar.

Annons

Med inspiration från industrin har landstinget Gävleborg lyckats kapa operationsköerna. Och nu ska hela sjukvården göras om på samma sätt.

– Vi har tagit kontroll över vårdproduktionen, säger verksamhetsutvecklaren Åsalinnea Davidsson.

Nyligen var delar av landstingsledningen på Scanias fabrik i Södertälje för att se hur de bygger växellådor. Och det är ingen slump. För det är näringslivet och inte minst bilindustrin som blivit den stora förebilden för länets sjukvård.

Kan göra fler operationer

Genom att lära av hur man bygger bilar snabbt och effektivt har man kunnat göra fler operationer. Väntetiderna har kapats rejält och vid den senaste mätningen var operationsköerna i Gävleborg näst kortast i landet.

– Resultaten talar för sig, säger Åsalinnea Davidsson.

Men för bara två år sedan var läget ett annat. När Åsalinnea Davidsson började som verksamhetsutvecklare på landstingets operationsdivision var problemen stora – ekonomin skenade och vårdköerna var till synes oändliga. Och till hennes förvåning verkade ledningen inte ha någon större koll på vården.

”Skaffade kontroll”

– Nästan allt fokus var på ekonomi och man hade jättebra system för att följa den. Men det fanns inget system för planering av det vi producerar, av själva vården.

Inom sjukvården har det funnits en uppfattning att vård inte går att förutse, att man inte kan veta när och hur människor blir sjuka. Men tittar man tillbaka kan man faktiskt ganska noga ta reda på hur många operationer av olika slag som behöver göras varje år. Och planera utifrån det.

– Vi skaffade oss kontroll och började planera in hur många operationer vi behövde göra per vecka.

Landstinget har tagit hjälp av de som är experter på att slimma kostnader och producera efter behov. Man har tittat på Ericsson, Sandvik och inte minst Scania och deras sätt att jobba har förts över till vården.

Men kan man jämföra bilbyggande med vård av svårt sjuka människor?

– Det är inte samma innehåll och sjukvård är mycket mer komplext men många av problemen är desamma. Det är viktigt att ha kontroll, att ha en bra styrning och ledning och att sätta upp tydliga mål för verksamheten så att alla vet vad man ska göra.

Inget motsatsförhållande

Enligt henne finns det inte heller något motsatsförhållande mellan effektivitet och kvalitet. Kvalitet är en förutsättning för att det ska bli effektivt oavsett om man bygger bilar eller opererar patienter. Bilar som inte håller måttet och patienter som drabbas av komplikationer kostar tid och pengar.

– Själva grundtanken är att hela tiden utgå från patienterna behov av vård. Tidigare styrdes verksamheten av när läkarna jobbade och hur organisationen såg ut, nu gör vi tvärtom.

Mer läsning

Annons